Far står frem: Zaid var arbejdshest - ikke bandemedlem

16x9

Hvorfor skulle min søn dø?

Det spørgsmål kan Mohammed Al-Kayssi ikke slippe.

Hans 27-årige søn, Zaid, blev likvideret 20. februar 2013, da han forlod den butik, hvor han på få år har gjort stor sælgerkarriere.

Han står frem nu i håbet om, at offentligheden og politiet i samarbejde kan opklaret mordet på hans søn.

I pressen - også her på tv2.dk - har han kunnet læse, hvordan Zaid Al-Kayssi havde nære bånd til bandegrupperingen VHK fra Værebro, hvor den 27-årige er vokset op og boede.

Venner med bandemedlemmer
Han har kunnet læse, at Zaid Al-Kayssi var venner på Facebook med en stribe kendte - og dømte - medlemmer af VHK, og at Zaid på billeder af ældre dato stod skulder ved skulder med en af de brødre, som ifølge politiet 'styrer' VHK.

Måske skal motivet til mordet findes i omgangen med disse mennesker. Men det har Mohammed Al-Kayssi svært ved at begribe. For ligesom en stribe øvrige kilder, som tv2.dk har talt med - alt fra uddannelsessted over barndomskammerater til selve VHK - afviser han, at Zaid Al-Kayssi var medlem af nogen bande.

Og når han ikke er bandemedlem, hvorfor skulle han så dø?

- Vi var som familie i kontakt med Zaid dagligt i det meste af hans tid og kender hans liv. Vi ved, at han er et godt menneske, meget fredelig, meget rolig og stille, endda genert. Han har ingen problemer med gadedrenge, drengebander - med de unge, der skaber problemer, som har konflikter i Værebroparken eller andre steder, skriver Mohammed Al-Kayssi i et tre sider langt rørende brev til tv2.dk.

Det kan du læse i sin fulde længde ved at klikke på linket ude til højre.

- Ja, han boede i Værebroparken og var vel vidende om alle unge der, fordi han var elev på skolen i Værebro. Han har studeret og er voksede op dér, og de fleste unge i området kender hinanden. Og selvfølgelig, når han møder en af beboerne i Værebroparken, har han hilst eller talt med dem adskillige gange - eller haft noget almindelig sjov sammen. Men alt dette kan ikke være en begrundelse for målrettet at dræbe ham, afviser Mohammed Al-Kayssi.

- Bare fordi der er billeder af Zaid på Facebook sammen med folk, der ikke er gode, er ikke nogen grund til at påstå, at Zaid er mistænkelig, eller beskylde ham for noget. Billederne er jo ikke grunden til, at han blev et mål for kriminelle. Vi lever ikke isoleret fra folk omkring os, og vi lever ikke i en jungle af bæster, der dræber hinanden på mistanken - kun på grund af billeder.

Rost af adskillige arbejdsgivere
Mohammed Al-Kayssi har også sendt kopier af sønnens anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere. Som jobbet på Ravmuseum Skagen, hvor han i sommeren 2000 underviste børn i at slibe rav.

Her beskriver museumsdirektør Karin Nordmann ham med ordene 'en pligtopfyldende og stille dreng', som hun gav 'de allerbedste anbefalinger'.

Eller jobbet som flaskedreng samme sommer, hvor han ligeledes fik chefens 'bedste anbefaling' og skudsmålet 'pligtopfyldende' og 'smilende'.

Rollemodel for uddannelser
Eller da Zaid Al-Kayssi fra efteråret og til sin død var rollemodel på plakaterne hos Handelsskolen København Nord. 'Årets sælger', der solgte for 250.000 kr. på bare en søndag, skriver handelsskolen.

- Zaids talent for innovation, ledelse og forandring har skaffet ham drømmejobbet som 'Troubleshooter', hvilket betyder, at han bliver udstationeret og genopretter de forretnigner, der i en periode har dårlige salgstal eller personaleproblemer, står der på plakaten sammen med et stort billede af en smilende Zaid fra Drømmeland.

For hans far Mohammed Al-Kayssi er taget af Zaid ubærligt.

- Vi kan stadig ikke fatte, at vi mistede vores søn, uskyldige Zaid - mistede ham i sådan en forfærdelig forbrydelse, en fatal nedskydning. Vi ved ikke, hvorfor kriminelle og mordere valgte Zaid. Gik de målrettet efter ham, fordi han er en fredelig og succesfuld person? Er det fordi, at han er en ambitiøs ung - en af de bedste unge i området i forhold til andre unge? Mord på en uskyldig mand bør ryste hele samfundet, og det skal fordømmes af alle mennesker her i landet. Denne forbrydelse mod min søn Zaid, et uskyldigt offer, må betragtes som en offentlig sag, der påvirker hele samfundet, skriver han til tv2.dk.

Københavns Politi har endnu ikke afgørende gennembrud i efterforskningen. En mand mellem 20-25 år er set opføre sig mistænkelig ved gerningsstedet før mordet.

Intet tyder dog på, at Zaid var et tilfældigt offer.

Mohammed Al-Kayssi håber, at offentligheden vil hjælpe politiet med at opklare mordet på hans søn.

- Enhver familie skal kunne regne med, at deres sønner vender tilbage fra arbejde og skole sikkert og trygt og ikke bliver dræbt for hænderne af kriminelle - ikke at de skal modtage ligene af deres døde børn fra politiet!! Sådan noget kan kun ske i jungleloven, skriver han til tv2.dk.

Har du oplysninger i sagen vil Københavns Politi gerne høre fra dig på telefon 114 eller 33141448, lokal 4914.