Forsker: Ny Bandidos-klub skal hverve unge

16x9

Det handler om at sende et signal til resten af landets rocker- og bandemiljø - og det handler om at indlemme flere medlemmer i klubben.

Sådan vurderer bandeforsker Michael Hviid Jacobsen, Aalborg Universitet, efter at Bandidos i dag lancerede sin nye støttegruppe, Mexican Teamwork - angiveligt en landsdækkende organisation funderet i hvert Bandidos-klub landet over.

- Bandidos markerer nu deres synlighed og sender et signal om, at Bandidos stadig er en magtfaktor. Det var nærmest forventeligt, siger Michael Hviid Jacobsen.

- Vi har set inden for en lang række grupper, at der er kommet ny organisation, oprettelse af støttegrupper og nye netværksdannelser, senest med Loyal to Familia, men der har Bandidos ikke været synlige.

Idémand beodrede unge til vold
Hells Angels etablerede i 2007 den landsdækkende støttegruppe AK81. En af ide-mændende bag AK81 var Brian Sandberg, der for nylig blev optaget i Bandidos.

I november 2012 - kort før hans klubskifte - blev han dømt for at beordre nogle AK81'ere til et blodigt kølleoverfald ved Brorsons Kirke på Nørrebro i København.

Netop Brian Sandberg har været en af de ledende kræfter i at få Mexican Teamwork op at stå.

Forsker: Usikker fremtid
Bandeforsker Michael Hviid Jacobsen kan ikke vurdere, om den nye støtteklub risikerer at forværre forholdet mellem Hells Angels og Bandidos.

- Hvorvidt det vil optrappe bandekonflikten er nærmest umuligt at vide. Det kommer an på formålet med støtteklubben, hvor synlig de bliver, og hvad de bliver involveret i, siger Michael Hviid Jacobsen.

- Men der er ikke nogen tvivl om, at de vil tiltrække sig noget opmærksomhed og bruge det som rekrutteringsplatform til at revitalisere en organisation, der har mange ældre medlemmer.

Politi: Anspændt forhold
Rigspolitiet, der overvåger miljøet i Danmark, skriver i sin seneste rocker­og banderapport fra 2012, at der på det tidspunkt var en ' væsentlig risiko' for ' voldelige konfrontationer' mellem 1990'ernes tidligere dødsfjender, Hells Angels og Bandidos.

- I løbet af 2011 har der bl. a. i Sønderjylland, på Fyn og Midt- og Vestsjælland samt i Nordsjælland kunnet konstateres et særligt anspændt forhold mellem Hells Angels og Bandidos, skitserede Rigspolitiet situationen i rapporten.

I efteråret 2012 har Bandidos og Hells Angels dog holdt flere møder, hvor deres sameksistens er drøftet - herunder om at dele landet i mellem sig.