Promille på 1,75: Så fuld er man

16x9

Med en alkohol_promille på 1,75 er det ekstremt farligt at køre bil

Er din promille højere end 0,5, må du ikke sætte dig bag rattet i Danmark. Da fodboldspilleren Nicklas Bendtner valgte at køre bil natten mellem lørdag og søndag var promillen imidlertid langt højere. 1,75 viste en efterfølgende blodprøve - og med sådan en alkohol-påvirkning er det ekstremt farligt at køre bil.

Sådan lyder det fra Henrik Rindom, speciallæge i psykiatri, overlæge og forfatter til en række bøger om misbrug, heriblandt Rusmidlernes Biologi.

- Det mest centrale er, at man har en nedsat reaktionstid. Afstandsbedømmelsen er også rigtig skidt, siger Henrik Rindom til tv2.dk.

- Desuden har man på det stade en tendens til at overvurdere egne evner, og det kan være meget farligt, når man kører bil. Du vil heller ikke være i stand til at koordinere dine sanseindtryk. Og hvis kørslen er monoton, vil der også i den tilstand være stor risiko for at falde i søvn.

Mange genstande
Ifølge Henrik Rindom skal der en del genstande til, før en person af Nicklas Bendtners størrelse opnår så høj en promille.

- Så skal man have mellem syv og ti aktive genstande i blodet. Men han har givetvis drukket langt mere i løbet af aftenen, som så er blevet forbrændt.

Det kan dog være forskelligt fra person til person, hvor meget ens promille påvirker ens evne til at køre - alt afhængigt af, hvor ofte man drikker, siger Henrik Rindom.

- Hvis man dagligt har en promille på det niveau, vil påvirkningen være knap så voldsom. I så fald kan abstinenserne ved ikke at være påvirket næsten gøre det endnu farligere at køre. Den gamle traver om ølkusken, der kører bedst efter sine fem øl - den kan der godt være en hvis sandhed i, siger Rindom og tilføjer:

- Men det er nok langt fra tilfældet med Bendtner, der som aktiv sportsudøver ikke må formodes at være så påvirket så ofte.