Thulesen Dahl raser mod Thorning: Fuldstændig uhørt

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl raser mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), fordi hun ikke vil svare på spørgsmål om en ny lov, der åbner for udenlandsk arbejds­kraft i Grønland.

Statsministeren har desuden givet sine ministre mundkurv på og henviser til, at regeringen af princip ikke vil svare på spørgsmål om Grønland, som Danmark ikke har en retlig interesse i at få besvaret.

- Det er fuldstændig uhørt, og det er ikke noget man vil finde sig i i andre sammenhænge. Det er en helt ny praksis, og det er derfor jeg synes det er så voldsomt. Det er derfor, jeg reagerer, som jeg gør, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvad vil hun så svare på?
Han peger på, at Danmark heller ikke har retlig interesse i USA, Israel, Palæstina eller andre udenrigspolitiske ting.

- Hvad så med dem - vil hun heller ikke svare på spørgsmål om dem længere? siger Kristian Thulesen Dahl.

Loven, som statsministeren ikke vil svare på spørgsmål om, er den såkaldte storskalalov, der skal gøre Grønland attraktiv for udenlandske mine- og industriselskaber.

Den omfatter kun projekter med investeringer for over fem milliarder kroner i Grønland - men åbner blandt andet mulighed for udenlandsk arbejdskraft i Grønland, hvor arbejderne får en mindsteløn på 80,- kroner i timen - hvorfra der skal trækkes kost, logi, beklædning, forsikring, frirejse m.m.

Kan få konsekvenser for Danmark
Kristian Thulesen Dahl anerkender det Grønlandske selvstyres ret til at lovgive i Grønland - men han frygter, at de manglende svar fra statsministeren kan få uoverskuelige konsekvenser.

- Hvis der kommer tusindvis af kinesere til Grønland, og de kommer til skade, så skal de jo behandles på Rigshospitalet. Hvis de begår kriminalitet, hvor skal de så afsone? Hvis der er forurening, hvem skal så tage sig af det? siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil nu indkalde statsministeren til en hasteforespørgsel i Folketinget onsdag den 6. februar.