Ekspert: Dansk 3G er "overraskende" ringe

16x9

En omfattende test, som tv2.dk har fået udført viser, at der kun er fuldt brugbar 3G-dækning i lidt over halvdelen af de målte områder.

- Det er overraskende, at der stadig er områder, hvor basale funktioner på en smartphone ikke kan lade sig gøre. Det er overraskende og bekymrende, siger den uafhængige teleekspert Torben Rune fra Netplan, der har set rapporten fra Opensignal, der for tv2.dk har undersøgt de danske 3G-netværk.

SE MERE I TV 2 | NYHEDERNE ONSDAG AFTEN KL. 22

Testen afslører i alt 21.000 punkter i Danmark med ingen eller meget ringe 3G-dækning. Også i de store byer.

- De danske 3G-netværk er slet ikke dimensionerede til antallet af smartphones, der er blevet så fantastisk populære, at over halvdelen af brugerne har en. De bruger kommunikationsnettene på en fuldstændig anderledes måde end de gamle mobiltelefoner, siger Torben Rune, der lever af at rådgive virksomheder om telekommunikation.

SE PÅ KORTET HVOR TESTEN AFSLØRER HULLER:

Koster milliarder
- Smartphones vælter simpelthen de her netværk, tilføjer Torben Rune, der vurderer, at der i landområderne er problemer med dækning, mens der i byen er problemer med kapacitet.

Men der er ingen udsigt til, at det bliver bedre i fremtiden. Tværtimod.

- Det vil blive værre. Teleselskaberne er ved at blive kvalt i egen succes på trods af millioninvesteringer.

Han vurderer, at der skal en fordobling af antallet af master til, for at følge med dataefterspørgslen, der sidste år voksede med 240 procent.

- Der skal investeres RIGTIG meget. Der er tale om tocifrede milliardbeløb.

Teleselskaberne har afsat lidt over seks milliarder kroner til udbygning at netværket de næste tre år. Alligevel viser en af deres egne undersøgelser, at hver 10. kunde oplever at mobildækningen bliver dårligere.

Erkender der er huller
- Det er paradoksalt, siger Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien.

- Teleselskaberne gør nettene bedre og bedre samtidig med, at mobiltelefonerne bliver dårligere og dårligere, siger han med henvisning til en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet, der viser af nogle af de dyreste smartphones faktisk har markant dårligere antenner end de billigste.

tv2.dk forsøger at få en kommentar fra de største producenter af smartphones. Hidtil uden held.

Kommunikationschef Stine Green Paulsen fra 3 mener ikke at rapporten er ret præcis - virkeligheden er ikke så slem, siger hun ligesom Telia, men indrømmer, at der er huller i 3G-dækningen.

- Vi erkender fuldt ud, at der er områder i udkantsdanmark, hvor vi ikke har fuld dækning. Vi har aldrig sagt, at vi dækker over det hele, siger hun til tv2.dk og tilføjer, at 3 har en geografisk dækningsgrad på 70-80 procent.

TDC erkender også, at oplevelsen ikke altid er optimal.

- Det er rigtigt, at selvom man befinder sig et sted, hvor man burde have 3G-dækning at man så kan opleve kun at have 2G-dækning på sin telefon. Det kan selvfølgelig være frustrerende, siger presserådgiver Rasmus Avnskjold fra TDC til tv2.dk.

Han understreger dog, at de to ting de kan gøre, nemlig at udvide netværket geografisk samt opgraderer kapaciteten bliver prioriteret højt.

Forventningerne stiger enormt
Torben Lund fastholder dog, at det ikke ændrer ved, at infrastrukturen er for svag. Jakob Willer peger dog på en anden forklaring:

- Men det handler også om, at forventningerne stiger enormt meget til, hvad man kan bruge sin mobiltelefon til. Man vil bruge den alle steder uanset om du er ude eller inde, i byen eller på landet, siger Jakob Willer, der mener at mange af de "døde" områder i rapporten skyldes, at folk har brugt telefonerne indendørs.

Kan man virkelig ikke gå ud fra, at ens telefon virker indenfor i sofaen?

- Nej, man kan ikke altid gå ud fra, at der er indendørs dækning. Moderne byggerier kan være effektive bolværker mod mobilsignaler.

Jakob Willer råder kunder med dårlig dækning til at melde det til deres teleselskaber og så spørge sælgeren om antennekvaliteten næste gang, man køber telefon. Og så selvfølgelig undersøge selskabets dækning i området på forhånd.

- Det kan sagtens variere fra selskab til selskab.

.