Uskyldige pædagoger udråbes som pædofile

Mellem 50 og 100 pædagoger er i løbet af de seneste fem år blevet anklaget for pædofili

Mellem 50 og 100 pædagoger er i løbet af de seneste fem år blevet anklaget for at have krænket et barn seksuelt i forbindelse med deres arbejde, men størstedelen af anklagerne er grundløse.

Kun i et tilfælde er en person blevet dømt for anklagerne.

Det viser en ny undersøgelse af de seneste fem års sager om seksuelle krænkelser af børn, som pædagogernes fagforening, Bupl, har lavet ifølge Avisen.dk.

For de uskyldigt anklagede betyder det lange sygdomsforløb, fyringer og et brændemærke, de aldrig slipper af med. Med andre ord, de fleste må forlade deres fag og bliver aldrig renset, lyder det fra Bupl.

- Bare alene mistanken, der rejses, kan jo gøre, at man kan have svært ved at fortsætte som pædagog. Det kan have meget store personlige konsekvenser for den enkelte pædagog, siger Henning Pedersen, formand for Bupl, til TV 2 News.

- Vi har rigtig mange arbejdsskader, som følge af mistanker, som viser sig at være grundløse.

Skiftede navn
En mistanke kan betyde omfattende forandringer i den ramte pædagogs liv.

- Vi har også et enkelt eksempel på, at en pædagog har måttet skifte identitet ved at tage navneforandring.

Bupls undersøgelse er ikke færdiggjort, men de foreløbige resultater viser, at der har været 10-20 anklager om året.

Hvert år er 5-10 gået videre til politiet. Få har ført til, at anklagemyndighederne rejste tiltale. Kun i et tilfælde - i 2008 - er der fældet dom.

Stigende optagethed af det seksuelle overgreb
Forskningsgruppen Paradox, der er tilknyttet Aarhus Universitet, har netop gennemført to store undersøgelser om frygt for pædofili og frygt for anklage for pædofili.

Undersøgelserne bliver offentliggjort i den kommende uge.

- Der er en stigende optagethed af det seksuelle overgreb som fænomen i vores samfund. Det kan betyde, at mennesker ser og frygter mere i daginstitutionerne, end der faktisk er belæg for, siger forsker Else-Marie Buch Leander fra Aarhus Universitet til Avisen.dk.