Italienere klager over dansk nej

16x9

Den britisk-italienske producent af militærhelikoptere, AgustaWestland, klager nu over, at Danmark i sidste måned valgte at købe nye amerikanske helikoptere i stedet for at bide på deres tilbud.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Klagen kan forsinke og fordyre indkøbet af ni maritime militær-helikoptere til de danske krigsskibe.

Det er angiveligt en påstand om, at deres helikopter er dyrere i drift end den fra USA, de er vrede over.

Prisforskel: 1.000.000.000 kr
"På baggrund af den debriefing vi modtog den 28. november fra repræsentanter fra Forsvarets Materiel-tjeneste og Forsvars-ministeriet, så mener vi, at forklaringerne på hvorfor Agusta-Westland tabte konkurrencen om nye skibsbaserede helikoptere rejser flere spørgsmål end der blev givet svar"," siger Geoff Hoon, der er direktør for AgustaWestland International Business,til militærbloggen nytkampfly.dk.

AgustaWestland ønsker ikke at kommentere deres klage til Klagenævnet for Udbud "så længe sagen behandles," lyder det fra deres danske PR-folk til tv2.dk.

Handlen som ifølge tv2.dk's oplysninger løber op i omkring fire milliarder kroner for ni amerikanskproducerede Sikorsky Seahawks er tilsyneladende langt dyrere end AgustaWestlands Wildcat ville være. Deres bud lød på tre milliarder kroner.

Forsvaret: Cirka lige dyre

Alligevel mener Forsvaret, at de to helikoptere er omtrent lige dyre, hvis man lægger vedligehold, reservedele osv. for hele levetiden sammen med anskaffelsesprisen.

"Når man lægger det hele sammen, så er det vores opfattelse, at de over hele deres levetid har cirka samme pris," har generalmajor Flemming Lentfer tidligere sagt til tv2.dk.

Med andre ord må Wildcat'en være markant dyrere i drift, hvis oplysningerne om fire og tre milliarder stemmer.

Men det regnestykke afviser AgustaWestland.

"Jeg er fuldstændig sikker på, at vores er billigere over 30 år," har Geoff Hoon, der er direktør for AgustaWestland International Business, tidligere sagt til tv2.dk.

Afviser klagens indhold
Klagen er indgivet fredag med ønske om, at den får opsættende virkning og dermed kan forsinke helikopterindkøbet endnu mere, end det allerede er blevet.

Ifølge Forsvarsministeriet bliver det dog i første omgang ikke aktuelt.

"Klagen får ikke opsættende virkning, mens den bliver behandlet," lyder det fra ministeriet.

Over for Berlingske afviser Forsvaret da også blankt, at klagen, der er møntet på udbudsprocessen, skulle have nogen gang på jord.

EU-undtagelse
Udbuddet er kørt efter EU-traktatens artikel 346, der undtager militært udstyr af betydning for en nations sikkerhed fra de almindelige udbudsregler, lyder det frachefen for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Pugholm Olsen til Berlingske.

"Det har været kendt for alle deltagere i konkurrencen, at vi har anvendt artikel 346," siger han til Berlingske.

Artikel 346 betyder blandt andet, at udbuddets tabere ikke kan klage over resultatet.