Psykolog: Masho blev psykisk mishandlet

"Det er en af de rigtige, rigtige alvorlige sager."

Sådan siger klinisk psykolog, Lene Kamm, om den mislykkede adoption af Masho fra Etiopien, der er blevet til dokumentaren "Adoptionens Pris". Lene Kamm har mere end 25 års erfaring med adoptionssager, men alligevel gør Masho et særligt indtryk på hende.

Lene Kamm fik kendskab til den lille pige tilbage i 2010, da kvinden bag dokumentaren, Katrine W. Kjær, henvendte sig til hende for at vise flere optagelser fra dokumentarfilmen for at få en ekspert-vurdering af Mashos tilstand. Og den klinisk psykolog var ikke i tvivl om, hvad hun så.

"Jeg blev meget alarmeret. Jeg mener, at det er et barn, der blev udsat for psykisk mishandling," siger Lene Kamm til TV 2 Nyhederne.

Moren er personlighedsforstyrret
Især scenen hvor Masho bliver skældt ud af sine adoptionsforældre Henriette og Gert og bedt om at forlade middagsbordet, fordi hun laver små lyde under aftensmaden, fik alarmklokkerne til at ringe hos Lene Kamm.

Lene Kamm indberettede derfor sagen til Holbæk Kommune i januar 2011, men her kan man ikke gå detaljeret ind i den konkrete sag, fortæller Helle Mariager, der er Børne­ og ungechef i Holbæk Kommune.

"Jeg kan ikke sige, hvad vi har gjort konkret. Det ligger under tavshedspligten, men jeg kan fortælle dig, at vi har handlet på den," fortæller Helle Mariager.

Da anmeldelse blev sendt til Holbæk Kommune havde Gert og Henriette dog meddelt kommunen, at de ikke magtede opgaven, og Masho blev sat i frivillig anbringelse. Men derfor er problemet bestemt ikke løst, forklarer Lene Kamm.

"Det mener jeg absolut ikke, at det er. Masho bliver stigmatiseret og gjort syg på baggrund af den måde, forældrene vurderer hende på," siger hun og uddyber:

"Vi har at gøre med en familie, som ikke skulle være godkendt til adoption."