Dansker topper "most wanted"-liste i USA

16x9
Poul Thorsen Foto:

Den danske læge og forsker Poul Thorsen, der indtil 2009 var ansat som forskningsleder på Aarhus Universitet, topper nu den listen over 'Most Wanted OIG Fugitives' i USA, og USA har indledt en udleveringssag mod Poul Thorsen.

'Most Wanted'-listen er udarbejdet af Office of Inspector General (OIG), som er et statskontor, der bekæmper spild, svindel og misbrug inden for USAs sundhedsprogrammer.

Ifølge OIG's hjemmeside er Poul Thorsen anklaget for at have stjålet en million dollar fra forskningsmidler, der blandt andet skulle gå til at undersøge årsag­erne til autisme blandt børn.

Ifølge OIG tildelte det amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC) Poul Thorsen midler, så han kunne forske i forholdet mellem autisme og MFR-vaccine, samt fødselsdefekter og infektioner under graviditeten, plus forholdet mellem alkohol og skader på fostre.

Købte hus og Harley for pengene
Poul Thorsen fik penge fra USA flere gange mens han var chef for forskningsenheden NANEA på Aarhus Universitet og på et andet tidspunkt mens han arbejdede for Odense Universitetshospital.

NANEA på Aarhus Universitet levede mellem 2000 og 2009 højt på Poul Thorsens forskning og forbindelser til den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, i Atlanta. I alt modtog forskningsenheden bevillinger på cirka 80 mio. kroner i årene fra 2000 til 2009.

OIG anklager blandt andet Poul Thorsen for at have købt et hus i Atlanta, en Harley Davidson-motorcykel samt Audi- og Honda-biler med udbyttet fra bedrageriet.

Som en udløber af den amerikanske sag rejste de danske skattemyndigheder en sag om skattesvindel mod Poul Thorsen i marts i år. Vestre Landsret afviste dog sagen, da anklageskriftet ikke var præcist nok.

OIG skriver i deres efterlysning, at Poul Thorsen for tiden befinder sig i Danmark og afventer udlevering af til USA.

Hvert af de 22 anklagepunkter for databedrageri og hvidvaskning af penge, som Poul Thorsen er anklaget for, kan give op til 10-20 års fængsel i USA.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Poul Thorsen, men hans advokat Jan Schneider siger til tv2.dk, at han nægter sig skyldig i alle anklager.

"Vi betragter det mest som et politisk statement, at han er røget til tops på den liste. Det lyder som om man leder efter ham, men fakta er jo, at han går rundt som en fri mand i Danmark og passer et helt almindeligt arbejde hver dag," siger han.