Otte bud på nyt dansk panser

16x9

Forsvaret skal købe panser for fem milliarder _ her er otte kandidater

En række våbenfabrikker har i denne uge afleveret otte bud på, hvad der skal være den næste danske pansrede mandskabsvogn.

De bud nærlæser Forsvarets Materieltjeneste nu, så de kan vælge de kandidater, der til foråret skal udsættes for en flere måneder lang prøvekørsel på militærområderne ved Oksbøl.

360 nye panservogne skal erstatte de aldrende danske PMV'er. De ældste af dem er helt tilbage fra 1968.

Må ikke sige noget
Forsvaret har fået fire tilbud på bæltekøretøjer og fire køretøjer på hjul. Men skal altså vælge mellem én af delene i en handel, der ifølge fagbladet Ingeniøren har en værdi på omkring fem milliarder kroner.

Syv koncerner har budt ind på ordren. Men af "udbudsretlige årsager" må Forsvaret endnu ikke fortælle, hvilke modeller der er tale om.

Men ifølge flere af producenterne og den altid velinformerede våbenindkøbsblog nytkampfly.dk ser listen sandsynligvis sådan ud.

Dem med larvefødder:

1) FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH har budt ind med deres bud på erstatningen til APC M113'eren, som det danske forsvar bruger lige nu. De kalder den helt nye platform "APC G5", og den er så ny, at ingen andre forsvar har den. Ifølge deres sælger håber de, at Danmark vil være blandt de første købere.

Ifølge salgsmaterialet indmaden hurtigt skiftes, da det er modulbaseret.

2) BAE Systems Hägglunds AB's bud vil være CV90 Armadillo. Danmark har allerede købt 45 styk CV9035, infanterikampkøretøjer, der er en tungere bevæbnet udgave af Armadillo'en. Dem har der dog været en smule indkøringsproblemer med. Blandt andet med overophedning. Spørgsmålet er dog, om Forsvaret har lært så meget af CV9035'erne, at de føler sig helt trygge ved Armadillo-udgaven.

3) Santa Bárbara Sistemas S.A. - General Dynamics European Land Systems har budt ind med deres ASCOD. Der er tale om et spansk-østrigsk samarbejde.

4) Rheinmetall Landsysteme GmbH har efter alt at dømme budt ind med deres Marder eller Puma. Enkelte kilder mener, at tyskerne har budt ind med Marderen, fordi de har et større antal let brugte udgaver af dem stående, selvom Pumaen er nyere og mere moderne.

Dem med hjul:

1) Nexter Systems har formentlig budt ind med deres VBCI, der ifølgeDefense Dailykun er solgt i hjemlandet Frankrig, hvor den har erstattet deres ældre bæltekøretøjer.

2) Mowag GmbH - General Dynamics European Land Systems har budt ind med deres otte-hjulede Piranha 5. Det danske forsvar har i forvejen over hundrede Piranhaer i ældre versioner. Den nye schweizisk-amerikanske mandskabsvogn har flere hestekræfter og mere plads end de tidligere udgaver.

3) Patria Land Systems Oy har budt ind med deres AMV.Det finske selskab har allerede solgt mere end hundrede af dem til Sverige. I Afghanistan har polakkerne gjort heftig brug at samme køretøj.

4) ARTEC GmbH har sandsynligvis budt ind med deres Boxer. Det tysk-hollandske firma har solgt hundredevis af Boxere i begge lande. I Tyskland erstatter den deres gamle APC M113'ere, som den også kan ende med at gøre i Danmark.

Selvom Forsvaret har bedt om tilbud på 360 køretøjer i forskellige opsætninger, så kan de ende med at købe alt mellem 206 og 450 stykker alt afhængig af pris og økonomi.

Ved samme lejlighed skal der også købes 15 års vedligeholdelse af panserkøretøjerne, der hvis alt går efter planen kan begynde at blive leveret i 2015.