"Drømmen" blev Robert-topscorer

16x9

Sidste års mest sete danske film "Drømmen" blev Robert_topscorer

Sidste års mest sete danske spillefilm, "Drømmen", blev topscorer, da Danmarks Filmakademi søndag uddelte Robert-statuetterne til de bedste præstationer i dansk film i 2006.

Medlemmerne af akademiet kårede instruktøren Niels Arden Oplevs film til årets bedste, og den blev hædret med yderligere fire priser, bl.a. for bedste instruktør og bedste manuskript. Desuden modtog Bent Mejding prisen for bedste mandlige birolle for sin fremstilling af den tyranniske skoleinspektør i "Drømmen".

Med 406.000 solgte billetter placerede filmen sig som nummer ét på sidste års danske hitliste, efterfulgt af Susanne Biers "Efter brylluppet", der er nomineret til en Oscar.

Men filmen måtte nøjes med to statuetter ved festen i DR-Byen i Ørestad. Stine Fischer Christensen delte prisen for bedste kvindelige birolle med Stephanie León for dennes rolle i ungdomsfilmen "Råzone", første gang i prisuddelingens historie, at to kandidater fik lige mange stemmer.

"Efter brylluppet", der var nomineret i 11 kategorier, hjemførte også publikumsprisen.

"En soap", dobbelt prisvinder på sidste års festival i Berlin og instrueret af Pernille Fischer Christensen (søster til Stine), tog statuetterne for bedste hovedroller til Trine Dyrholm og David Dencik.

Filmen indkasserede i alt tre priser, det samme som Ole Christian Madsens "Prag" og Mikkel Wiehe og Steen Rasmussens "Der var engang en dreng...". I alt blev 10 af sidste års 23 danske spillefilm præmieret, og blandt dem, der havnede ud for listen, var Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele".

Henning Camre, direktør for Det Danske Filminstitut, blev hædret med en Æres-Robert for sit mangeårige arbejde for dansk film.

Danmarks Film Akademi blev stiftet i 1982 af en række personer med tilknytning til branchen. Robert-priserne består af en statuette, som blev skabt af billedhuggeren Robert Jacobsen, og de har været uddelt siden 1984.