Æresdrab på Fadime rystede Sverige

16x9

Af Søren Lundager Hansen og Eva Rymann Hansen

Sagen om æresdrab på 14-årige Sonay minder om en sag, der sidste år rystede Sverige. 26-årige Fadime blev skudt af sin far, fordi hun ville leve et almindeligt svensk liv.

Indvandring, integration, kultursammenstød og kvinders rettigheder: Det såkaldte æresdrab på Fadime Sahindal startede en debat, som hidtil havde været tabu i Sverige.

Det var ikke første gang i Sverige, at en ung kvinde var blevet mishandlet med baggrund i kultursammenstød. Men drabet på Fadime rystede landet, fordi hendes historie allerede var kendt. En fremtrædende minister indrømmer åbent, at alle signalerne var der - og at ingen reagerede på dem.

Og både regeringen og kongehuset var til stede, da Fadime 4. februar 2002 blev begravet fra domkirken i Uppsala.

I retten for at leve sit eget liv
Fadime Sahindal blev landskendt i 1998, da hun slæbte sin far og en bror i retten.

Forinden var familien kommet til Sverige fra den kurdiske del af Tyrkiet i begyndelsen af 1980erne. Fadime levede et stille liv, men da familien ville gifte hende bort til en fætter fra den tyrkiske landsby, sagde den modige kvinde stop.

Hun havde forelsket sig i en svensk mand og ønskede at leve et svensk liv med ham.

Familien vanæret
Det blev for meget for familien. Fadime vanærede slægten med sin opførsel, mente de. Derfra var der ikke langt til handling:

Først blev hendes far idømt bøder og hendes lillebror overdraget til de sociale myndigheder efter trusler på livet mod den unge kvinde.

Kort efter blev hendes lillebror sendt fem måneder i fængsel for at slå og sparke Fadime, og faderen fik forbud mod at opsøge sin datter.

Ny identitet og et liv i skjul
Retssagen og dens udfald, som også gav Fadime en ny identitet, vakte opsigt i Sverige. Fadime rykkede i skjul, men holdt flere foredrag om sit oprør mod forældede familietraditioner i et moderne samfund, og hendes ansigt fandt vej til de svenske stuer, da hun fortalte sin historie til svensk TV4.

Så sent som 20. november 2001, få måneder før sin død, holdt Fadime en tale i det svenske parlament, Riksdagen.

"Uanset hvilken kulturel baggrund, man har, bør det være en selvfølge for alle unge kvinder at have både sin familie og det liv, man ønsker sig. Desværre er det ingen selvfølge for mange kvinder. Jeg håber ikke, at I vender dem ryggen," sagde Fadime dengang.

Møde med mor kostede Fadime livet
Trods sit liv i skjul for især den mandlige del af familien begyndte Fadime at mødes med sin mor og sine søstre i hemmelighed.

Det kostede hende livet.

Mandag aften den 21. januar 2002 besøgte hun en søster i Uppsala. Faderen dukkede op og skød sin datter for øjnene af Fadimes mor og to søstre.

Retten var ikke i tvivl. Der var tale om en regulær henrettelse, og Fadimes far blev idømt fængsel på livstid.

Debat om indvandring
Det koldblodige drab og begrundelsen i æresbegreber og gamle traditioner satte gang i debatten i Sverige, hvor det i vid udstrækning ikke var god tone at sætte spørgsmålstegn ved integrationsindsatsen og de stadigt bredere kulturelle kløfter.

Især blev der sat fokus på rettighederne for de unge indvandrerkvinder, der ikke ønsker at fortsætte det patriarkalske familiemønster og indgå i arrangerede ægteskaber, men hellere vender blikket mod deres nye land og det moderne samfund, som de er en del af.

Fuldt hus til Fadimes begravelse
Fadimes begravelse blev også markeret i Danmark, hvor der var fakkeltog på Rådhuspladsen i København.

I Sverige var der nærmest landesorg med hundredtusinder af sympatitilkendegivelser, og domkirken i Uppsala var fyldt til bristepunktet, da Fadime blev mindet. Blandt de sørgende var kronprinsesse Victoria og integrationsminister Mona Sahlin.