Kræver redegørelse om dyre ambulanceflyvninger

16x9

Efter at tv2.dk har beskrevet, hvordan det koster danskerne en kvart milliard kroner om året at bruge Flyvevåbnets redningshelikoptere til ambulancetransport, rejser Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, nu spørgsmålet over for forsvarsminister Nick Hækkerup.

"Vi sidder midt i nogle svære forhandlinger om finansieringen af forsvaret i fremtiden, og jeg mener, det er meget relevant at få belyst, om forsvaret betaler for dyrt for ambulanceflyvninger," siger Troels Lund Poulsen.

Troels Lund Poulsen har derfor skriftligt bedt ministeren bekræfte de udregninger af omkostninger, som tv2.dk og nytkampfly.dk har lavet med udgangspunkt i Rigsrevisionens gennemgang af indkøbet af de såkaldte EH101 Merlin helikoptere.

Indkøbet af helikopterne er blevet kaldt forsvarets IC4, da helikopterne har været ramt af tekniske problemer, forsinkelser og budgetoverskridelser. Fem år efter indførelsen af Merlin-helikopterne løser de sørednings- og ambulance opgaverne. Men mangler endnu at kunne bruges til troppetransport, som var et af de væsentlige argumenter for at anskaffe dem.

Da helikopterne blev bestilt, forventede Flyvevåbnet, at de ville koste 13.500 kr. i timen at flyve med, men i en netop offentliggjort kritisk gennemgang af anskaffelsen, fastslår Rigsrevisionen, at den reelle timepris er over 100.000 kr.

Helikopterne, der er på størrelse med en bus, bruger omtrent to tredjedele af deres flyvetid på akuttransport af patienter. En opgave, der ifølge Flyvevåbnets egen stabslæge, Benedict Kjærgaard, i 90 procent af tilfældene lige så godt kunne løses med en mindre helikopter.

Til sammenligning koster de akuthelikoptere, som flere regioner har indført, cirka 11.000 kr. pr. flyvetime.

Tv2.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både forsvarsministeren og forsvarschefen.