Jagerpilot: Kampvognene skød ind i folks hjem...

Martin Walldén Jespersen var blandt de danske jagerpiloter, der sidste år fløj hundredvis af missioner i over Libyen, hvor NATO gav luftstøtte, mens oprørerene kæmpede imod landets leder oberst Gaddafi. I sin debutbog, I forreste række - Jagerpilot i Libyen, giver han sin version af historien set fra cockpittet.

"Når man har set en kampvogn stå og skyde granater ind et lejlighedskompleks, og man kan sætte ind med våben, er det ikke så svært," fortæller han om de situationer, hvor han har vidst, at hans bomber uundgåeligt har villet dræbe folk på landjorden, stort set samtidigt med, at han har trykket på knappen i cockpittet.

Når man først har sat sig i pilotsædet, er der ikke længere mulighed for moralske overvejelser om modpartens soldaters liv, eller eventuelle utilsigtede civile tab, fortæller han, men understreger, at de gør alt i deres magt for at undgå, at civile dør:

"Vi bliver skudt på - og jeg er blevet skudt på adskillige gange - men vi har en masse modforanstaltninger og desuden opererede vi på en måde, der gjorde, at vi holdt os væk fra de farligste områder."

Jagerpiloten har valgt at fortælle sin historien, fordi at mange mennesker primært har Tom Cruise og filmen Top Gun som referenceramme for jagerpiloters arbejde.

"Jeg har prøvet at skildre, hvor mange overvejelser, vi egentlig skal gennemgå, og at det ikke bare er at se noget og så kaste en bombe," forklarer han.

Skulle Flyvevåbnet igen bidrage til en international mission er Martin Walldén Jespersen klar til at tage af sted. Han mener ikke, at missionen i Libyen har forandret ham det stor.

"Jeg er bare glad for at kunne gøre en forskel, og at vores kampfly kom til deres ret."