Telesvindel: Pas på disse numre

Danskerne bliver ringet op af et chilensk fupnummer, der ekstraregning at ringe tilbage til

En lang række danskere er i weekendens løb blevet ringet op af chilenske numre som +56 65 197 1874, +56 65 197 1856, +56 65 197 1778 og +56 65 197 1760. Opkaldene er dog så korte, at det er stort set umuligt at besvare, og det er også meningen. Når du så ringer tilbage til nummeret, ringer du nemlig op til et betalingsnummer, der typisk koster dig mellem 50 og 100 kroner ekstra på din telefonregning.

Fænomenet går under navnet 'wardialing', 'Wangiri' eller 'one call fraud', hvor en computer automatisk kortvarigt ringer op for at få personen til at ringe tilbage.

Alle teleselskaberne råder derfor deres kunder til ikke at ringe tilbage ukendte numre. For selvom teleskaberne forsøger at blokere svindelnumrene, så er den chilenske indvadering af fupopkald langt fra det første af slagsen her i landet.

400 kr for 45 sek
For to uger siden havde kunderne hos især teleselskabet 3 problemer med opkald fra numrene +370 (Litahuen), +25 (Somalia) og +23 (Sierra Leone), der også ringede op, så modtagerne ikke kunne nå at besvare opkaldet. Og det blev en dyr fornøjelse for de danskere, der valgte at ringe tilbage. Således beretter Rasmus Raabjerg på 3s facebookside, at hans 84­årige ringede tilbage. Det kostede ham en ekstraregning på 400 kroner for 45 sekunders opkald.

I starten af maj måned i år havde flere danskere ubesvarede opkald fra numre, der startede med +239 (Sao Tome og Principe) og +881. En række danskere ringede tilbage til numrene og blev stillet videre til en sextjeneste, der koster 60 kroner i minuttet.

Telefonsvindelen er som regel fra numre fra de mere eksotiske steder i verden, men mange danskere med venner og bekendte på den anden side af Øresund fik en grim ekstraregninger i sommeren 2011. Her ringede svindlere fra en række svenske +46-numre, hvilket fik en lang række danskere til at ringe tilbage. Det fik det nu nedlagte IT­ og Telestyrelsen til at advare mod at ringe tilbage til numre, som du ikke kender. Uanset hvor i verden de kommer fra.

Er du hoppet i den chilenske fupfælde eller er du blevet snydt af andre former for telefonsvindel? Så send os en mail på 1234@TV2.dk