Ambulancer til 100.000 kr. i timen

16x9

Redningshelikoptere bruges som luftambulancer til 100.000 kr. i timen

En ny analyse, som tv2.dk har lavet sammen med nytkampfly.dk, viser, at Danmarks dybt specialiserede redningshelikoptere bruger næsten to tredjedele af deres tid på at være luftambulancer mellem danske sygehuse.

For den ydelse betaler skatteyderne en timepris på 100.000 kr. Ifølge Danmarks førende ekspert i flyvende patienttransport, overlæge Benedict Kjær, er det i ni ud af ti gange unødvendigt at bruge en redningshelikopter. Forbruget løber op i kvart milliard kroner om året.

"I 90 procent af tilfældene ville patienterne kunne flyttes med en mindre helikopter eller et fatsvinget fly til en brøkdel af prisen - uden konsekvenser for patienterne," siger Benedict Kjærgaard til tv2.dk, og peger på at de lægehelikoptere, som regionerne indtil nu har anskaffet tre af, ofte vil kunne løse opgaven.

På størrelse med en mindre bus
Han forklarer, at Forsvarets redningshelikopterne, der er på størrelse med en mindre bus, er udrustet til at redde folk fra Nordsøen og arktiske egne under de værst tænkelige vejrforhold.

"Det er de meget velegnede til. Og de kan redde mange mennesker på en gang," forklarer han.

Benedict Kjær peger på, at regionerne ikke betaler forsvaret for brugen af helikopterne, og dermed ikke selv ser den regning, sygehusene udskriver, når de beder om en redningshelikopter til patienttransport.

"Man kan godt mistænke regionerne for at finde det bekvemt, at flytte patienterne på forsvarets regning," siger han.

Små helikoptere koster en tiendedel
De små lægehelikoptere, som der på nuværende tidspunkt er tre af i Danmark, koster cirka 10.000 kr. i timen. De er mindre end Flyvevåbnets helikoptere, men flyver ikke langsommere.

Indkøbet af 14 EH­101 Merlin helikoptere har været kaldt forsvarets IC4-skandale, da driftsomkostningerne har været langt højere end forventet. Helikopterne ender med at koste danske skatteydere mindst 1,1 mia. kr. mere end forventet, har Rigsrevisionen udregnet. Da helikopterne blev bestilt i 2001, forventede man, at de kunne flyve for 11.000 kr. i timen.