A-kasser: Akutjob er efterårets bedste nyhed

A-kassernes sammenslutning, AK-Samvirke, jubler over regeringens plan om at sætte langtidsledige forrest i køen til 12.500 job.

"Det er klart efterårets bedste nyhed for de mange tusinde ledige, som står til at miste dagpengene," siger AK-Samvirkes formand Morten Kaspersen i en pressemeddelelse.

Han understreger, at han endnu ikke har set aftaleteksten.

"Men det er lige præcis en af de politiske handlinger, vi har efterlyst, siden vi for to år siden første gang gjorde opmærksom på dagpengereformens konsekvenser," siger Morten Kaspersen.

AK-Samvirke har været blandt dem, der mest højlydt har advaret mod, at tusindvis af ledige risikerer at løbe tør for dagpenge og dermed stå uden forsørgelsesgrundlag.

"Aftalen giver nogle nye perspektiver, fordi arbejdsgiverne nu for første gang går ind og tager et reelt medansvar for at bidrage til løsningen," mener Morten Kaspersen.

Hos Magistrenes A-kasse vækker akutpakken ligeledes glæde, fordi den ifølge a-kassen er solidarisk og giver en form for rotation, men pakken giver også bekymring for, om der er job til akademikere i pakken.

Direktør Hans Peter Messerschmidt Andersen er lidt nervøs for, at det måske ikke er hans medlemmer, der står forrest i køen til de nye akutjob.

"Nu ved vi jo ikke, om man også vil ansætte akademiske medarbejdere, fordi man vil få en præmie på 25.000 kroner. Jeg kan da godt være lidt bekymret for, at det er nogle andre kriterier, man bruger, når man skal ansætte akademikere," siger han.

Hans Peter Messerschmidt Andersen uddyber med, at hans medlemmer ofte bliver ansat i nøglepositioner, hvor det er vigtigt, at kvalifikationerne matcher fuldstændigt med jobbet.

Aftalen om akutjob, som træder i kraft allerede den 1. november, skal sikre, at der i perioden frem til 1. juli 2013 reserveres 12.500 job til danskere, som risikerer at falde ud af dagpengesystemet.