Arbejdsløs: Jeg tror ikke på akutjob

12.500 akut job til de langtidsledige -det er resultatet af den aftale regeringen i dag præsenterede med Dansk arbejdsgiverforening.

Det offentlige skal stå for de 5000 job.

Det private erhvervsliv vil skaffe 7500 job - som præmie får en privat arbejdsgiver en bonus på 25.000 kr fra staten, hvis en langtidsledig bliver ansat i minimum 1 år.

Alt sammen for at forsøge at redde nogle af de, der om kort tid mister deres dagpenge.

Humøret bølger
Kristor Astor er 30 år, er uddannet i statskundskab og 1. januar har han været uden arbejde i to år.

"Psykologisk tror jeg ikke, jeg har prøvet noget værre. Det kommer sådan i bølger- ens humør. Og der er nogle gange, hvor det ligesom bare flyder over, og man ikke helt kan styre det, og det har jeg ikke prøvet før," siger han.

Hvis han ikke har fået arbejde 1. januar, ryger han helt ud af dagpengesystemet.

De vise sten
Det er folk som Kristor Astor som regeringen gerne vil hjælpe til et akutjob.

Finansminister Bjarne Corydon mener, han har fundet de vise sten.

"Set fra regeringens synspunkt så er det en hel og dækkende løsning, vi gennem længere tid har diskuteret i DK, nemlig at en ekstraordinært stor gruppe er truede af at falde ud af dagpengesystemet," sagde han tidligere i dag.

Prisen for regeringen bliver i alt 115 millioner kroner.

Men arbejdsgiverne har ikke forpligtet sig til noget, så ikke alle tror på at Regeringen har fundet de vise sten.

"Vi er bekymrede for om de her jobs bliver til noget. Der er ingen sikkerhed for at de her jobs bliver til virkelighed. Det er en hensigtserklæring," siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

Tror ikke, der er mange job i det
Hvis Kristor Astor ender på kontanthjælp til nytår føler han, han er blevet opgivet af systemet. Og han tror ikke på idéen om at betale arbejdsgiverne 25.000 kroner for at give et job til en langtidsledig.

"Jeg tror, ikke, der er mange job i det. Jeg kan ikke se, hvorfor en privat eller en offentlig skulle tage en arbejdsløs ind, som de ellers ikke ville have taget for 25.000 kroner," siger Kristor Astor.

En aftale er en aftale
"Vi er mange, der i lang tid har været bekymret for, at vi i starten af året har en stor gruppe mennesker, som risikerer at falde ud af dagpengesystemet."

"Det har vi nu fundet en løsning på ved at vi har de 12.500 job, som er reserveret til dem, der er i farezonen for at falde ud. Det skulle gerne give en meget stor tryghed i de danske hjem," siger Thorning.

Hun mener ikke, at det er rigtigt, når Johanne Schmidt-Nielsen siger, at der ikke er nogen garantier for, at regeringen når 12.500 job til de langtidsledige.

"I Danmark er en aftale en aftale. Vi vil selvfølgelig overvåge det løbende. Men vi skal være meget glade for, at vi har arbejdsgivere, som vil forpligte sig på den måde," siger hun.

"Jeg er sikker på, at arbejdsgiverne vil gøre alt, hvad de kan for at leve op til den aftale."

Det er diskriminerende
En arbejdsløs, mener, at den nye aftale om akutjob er diskriminerende, fordi den skubber andre arbejdsløse og nyuddannede bagerst i jobkøen.

"Dem som har tilskud, det er da klart at folk vil vælge dem. Det er da udspekuleret," siger Kim Peter Krodal.

"Vi er optaget af alle dem, der ikke kan få et arbejde. Men hvis man har gået ledig i lang tid, så bliver det endnu sværere at få et arbejde," siger hun.

"Jeg vil gerne stå på mål for, at dem der har gået ledige i længst tid får et arbejde."