Hækkerup afviser forlig med irakere

16x9

Forsvarsminister Nick Hækkerup afviser 11 irakeres tilbud om et forlig i sagen, hvor de siger, at de er blevet mishandlet, efter at være blevet taget til fange af danske soldater. Men det kan ifølge Forsvarsministeriet ikke komme på tale.

"Det hensyn, der er til at få afklaret, hvad der har været op og ned, og hvordan det har hængt sammen, har regeringen besluttet at henlægge til Irakkommissionen. For mig er det ikke vigtigt, at det går hurtigt, men at det går rigtigt til," siger Nick Hækkerup til politiken.dk.

"Det kan man gøre i Irakkommissionen, og det kan man gøre i en retssag. Det kan man ikke gøre ved at lave et forlig bag lukkede døre," siger han.

De 11 irakere havde krævet en undskyldning og 50.000 kroner i erstatning.

Sagen har fået omfattende presseomtale efter, at en video, optaget af den tidligere efterretningsofficer, Anders Kærgaard, i sidste uge blev offentliggjort.

I videoen ser man, hvordan de 11 blandt andet bliver slået og hånet af irakiske soldater under anholdelsen, der fandt sted i november 2004 nær den danske Camp Danevang lejr i Irak. Anholdelsen fandt sted i forbindelse med den storstilede operation "Green Desert".

Videooptagelserne og en efterfølgende afhøring af Anders Kærgaard har fået forsvarernes auditørkorps til at gå ind i sagen.

Efterforskningen skal klarlægge, om der er begået strafbare forhold i det efterfølgende forløb. Sagen er allerede blevet undersøgt en gang, men den undersøgelsen blev droppet på grund af forældelse.

Det er sagen fortsat. Når den alligevel nu igen bliver undersøgt, er det blandt andet for at finde ud af, om der i den efterfølgende sagsbehandling er blevet begået fejl.