Femårig pige får afslag på nyt hjerte

Beatrices forældre ved at deres pige kan dø af hjertefejl, men der er intet, de kan gøre

Den femårige Beatrice Julsdorf har en alvorlig hjertefejl. Alligevel har hendes forældre fået afslag på en hjertetransplantation med den begrundelse, at deres datter er svært udviklingshæmmet, og der skal prioriteres.

Forældrene fik i april 2010 beskeden, om at deres datter formentligt ikke kan leve videre med sit eget hjerte. De er fortvivlede over det, de mener, er umenneskelig forskelsbehandling.

"Det var hårdt, rigtigt hårdt. Groft sagt var det en dødsdom, tænkte jeg. Vi ved, at når vi snakker nyt hjerte til børn, er den forventede levetid to år," siger Katarina Julsdorf. Hun suppleres af sin mand Mogens Julsdorf:

"Jeg havde slet ikke forestillet mig, at man kunne afvise en på grund af et handicap, hvad enten det er mentalt, eller hvad det nu er."

Beatrice Julsdorfs læge var med til at træffe beslutningen. Han ønsker ikke at stille op til et interview foran et kamera, men skriver en kommentar til TV 2 | NYHEDERNE.

"En hjertetransplantation er kun en midlertidig behandling. Et nyt organ holder måske et, fem, 10 eller 15 år - så skal man tage stilling til, om man vil have et nyt hjerte igen. Hvis et barn er retarderet i så udtalt grad, at det aldrig selv på et rimeligt niveau vil blive i stand til at sige ja eller nej til et nyt hjerte, så mener vi ikke, at det barn er egnet som kandidat til et nyt hjerte".

I første kvartal af 2012 fik otte danskere transplanteret et nyt hjerte. Der er ingen klare retningslinjer for, hvem der har ret til et nyt hjerte, og hvem der skal afvises. Nu håber Beatrices forældre bare, at lægerne vil genoverveje deres beslutning

"Lad os sige, at hun skulle have et nyt hjerte om et par år og så skulle have et nyt 15 år efter, kan det jo være, at hun er i en tilstand mentalt, hvor hun godt forstår, hvad det er, at man siger."