Kommer du sikkert hjem fra festen?

16x9
Sådan! Skål! Foto:

I dag blev den 17-årige Tommy Algreen Larsen begravet, efter han sidste weekend blev fundet druknet i Odense Havn. Han kørte beruset hjem fra en fest på cykel og mistede formentlig orienteringen og kørte i havnen.

Det sker jævnligt, at unge mennesker omkommer efter at drukket alkohol. Men hvad med dig selv - springer du på cyklen eller hopper bag på en knallert, når du skal hjem fra fest?

Rådet for sikker trafik stiller her ni spørgsmål, der kan vise dig om du kommer sikkert hjem fra fest.

Har du styr på transporten?
Bedøm selv din festtransport ud fra spørgsmålene og dine svar.

  • Aftaler du med dine forældre, hvornår du kommer hjem?
  • Aftaler du med en kammerat at dele en taxa, og har du penge klar i lommen til køreturen?
  • Tager du af sted uden at vide, hvordan du kommer hjem, fordi du regner med, at du nok finder ud af et eller andet til den tid?
  • Hvis I skal videre til fest et andet sted og ikke rigtig ved, hvordan I kommer derhen, tager du så med, når en fyr, der lige har fået kørekort, og som også har drukket lidt, tilbyder at køre?
  • Tager du med, hvis du får tilbudt at køre bag på en knallert hen til den næste fest?
  • Hvis du kommer med i en bil, tager du så sele på?
  • Ender det med, at den sidste bus er kørt, du ikke har penge til en taxa og ikke ved, hvordan du skal komme hjem?
  • Har du en aftale med dine forældre om, at du kan ringe hjem og enten blive hentet eller få taxaen betalt, når du kommer hjem?
  • Cykler du hjem, selvom du har fået lidt at drikke og er meget træt?

For en ædru person kan det virke mærkeligt, at en ung mand kan køre i havnen og drukne, som det skete i Odense i sidste weekend. Men sanserne bliver sløve, når man bliver beruset, og så stiger sandsynligheden for, at det ender galt.

Synet forringes
Synet er en af de første ting, det går ud over. Allerede efter ganske få genstande, kan du ikke længere se tydeligt i mørke eller tåge. Og hvis du undervejs bliver blændet af en modkørende bil, vil der gå længere tid, før du kan se ordentligt igen. Desuden får du det, der hedder 'tunnelsyn'.

Det betyder, at du stort set kun kan se, hvad der sker i det område, du ser direkte på. Alt uden om bliver uklart. Du kan nå dertil, at du ikke længere kan stille skarpt på det, du vil se på. Så begynder du at se dobbelt. Det sker, fordi musklerne omkring øjet er blevet så afslappede, at du ikke kan styre dem.

Når du er påvirket af alkohol, ser du ikke længere tydeligt. Især ikke i mørke.

Hov, hvor kom den cyklist fra?
Når man færdes i trafikken, opstår der let situationer, hvor det er vigtigt at kunne reagere hurtigt, hvis ikke det skal ende med en ulykke. Hvis du har drukket alkohol, kan du ikke reagere særligt hurtigt. Allerede ved en promille på 0,3 - 0,5 vil du reagere meget langsommere, end hvis du ikke havde drukket.

Hov, var den kantsten så tæt på?
Når du har drukket, kan du ikke helt styre dine bevægelser, og du bliver mere klodset. Du bliver kort sagt som en elefant i en glasbutik. Du får svært ved at styre uden om andre. Du kan også let risikere at miste balancen på din cykel eller knallert.

Hov, var der rødt?
Færdsel i trafikken kræver stor opmærksomhed. Der er mange ting man skal huske, fx at række armen ud før du svinger på cyklen, se bagud før du overhaler, sætte farten ned i sving osv. Når du har drukket, svækkes din hukommelse og opmærksomhed, og du kan let glemme at gøre disse ting.

Gæt selv på sandsynligheden for en ulykke, hvis du ikke lige husker at stoppe for rødt.

Jeg - den uovervindelige
Samtidig med at dine evner generelt bliver dårligere, når du drikker alkohol, sker der det, at du får uendelig tillid til dig selv. Du bliver ganske enkelt uovervindelig, og der er ingen grænser for, hvad du kan klare.

Kilde: sikkertrafik.dk