Medie: Danske soldater så overgreb på civile

Danske soldater har angiveligt overværet overgreb på civile irakere uden at gribe ind. Det afslører en videooptagelse, som den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard står frem med i Ekstra Bladet torsdag.

Forsvaret har indtil nu afvist alt om, at danske soldater skulle have overværet vold mod civile under operation Green Desert i Irak 25. november 2004.

Men videooptagelsen, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, viser angiveligt en irakisk fange, som bliver slået af en allieret irakisk politisoldat og en anden fange, der bliver sparket. Videoen er angiveligt optaget af danske soldater i landsbyen Al-Zubair, som ikke griber ind, mens overgrebene finder sted.

"Der er ingen tvivl om, at nogen vil mene, at jeg bryder et kodeks, men den hær, jeg er en del af, har værdier, hvor man hjælper de uskyldige, når der bliver begået overgreb. Det er en hær, hvor kammeratskabet er stærkt, men derfra og så til at lyve på en måde, der gør at civile, der har været udsat for overgreb ikke kan få det, de har ret til, det er dybt forkasteligt," siger Anders Kærgaard til Ekstra Bladet.

I 2011 lagde 11 irakere sag an mod den danske stat for ikke at stoppe overgrebene, som blev begået under operation Green Desert i 2004.

Senest den 31. december 2011 fastholdt chefen for operationen, oberstløjtnant John Dalby i Berlingske Tidende, at danske soldater ikke overværede mishandling.

"Dengang sammenkaldte jeg hele bataljonen og spurgte, om nogen havde set noget ukorrekt. Ingen meldte sig. Selvfølgelig kan man forestille sig, at soldater ville tie om det for at undgå bebrejdelser for ikke at have grebet ind. Men efter hvad jeg kunne finde ud af, var der ikke noget," sagde John Dalby, som ifølge Anders Kjærgaard fik forevist videoen af sine soldater umiddelbart efter operationen tilbage i 2004.

Kender du noget til denne sag eller lignende sager, så vil vi på TV 2 Nyhederne meget gerne høre fra dig. Skriv på mail til 1234@tv2.dk.