Qvortrup om rokade: Exit til børnebanden

Men "de gamle" må lade hængekøjen hænge, siger TV 2s politiske kommentator

Når SF's nyvalgte formand, Annette Vilhelmsen, senest i morgen sætter sit ministerhold, er det et farvel til børnebanden og "back to basics."

Sådan lyder det fra TV 2s politiske kommentator, Henrik Qvortrup, der hæfter sig ved, at Annette Vilhelmsen skifter unge SF'ere ud med gamle, kendte ansigter.

"Holger K. Nielsen var jo mere eller mindre afskrevet i dansk politik, men får nu det største comeback siden Lazarus som den nye formands højre hånd. Det er på mange måder historien om - det, der er blevet kaldt - børnebandens exit," siger han til tv2.dk.

Samtidig ser det også ud til, at Anne Baastrup får et comeback.

De gamle lader hængekøjen hænge
Udfordringen for Annette Vilhelmsen er at overbevise regeringspartnerne - statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) - om, at de nye ministre er klar til at trække i arbejdstøjet.

"SF var tidligere kendt for partiet med de rigtige meninger, der blev luftet fra hængekøjen. Annette Vilhelmsen skal nu overbevise statsministeren om, at de gamle bliver hevet frem fra hængekøjen, men at de lader hængekøjen blive hængende," siger Henrik Qvortrup.

Annette Vilhelmsen fortsætter i dag sine samtaler med regeringspartnerne Socialdemokraterne og De Radikale på Marienborg - og i dag har Margrethe Vestager og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) sluttet sig til mødet, som også finansminister Bjarne Corydon (S) deltager i.

Slipper ikke af sted med forblommede svar
På møderne skal Annette Vilhelmsen - med Holger K. Nielsen, der blev tilkaldt i går - overbevise sine kollegaer om, at SF på trods af tidligere udtalelser fra Annette Vilhelmsen bakker op om regeringsgrundlaget.

"Annette Vilhelmsen slipper ikke af sted med at komme med forblommede svar. Hun bliver afkrævet konkrete svar på de konkrete spørgsmål, som de sidder og stiller hende lige nu. Kald det at stå skoleret eller en eksamen. Hvis hun dumper - det vil sige, at hun ikke siger dét, som de gerne vil høre - så er det afslutningen på regeringssamarbejdet," siger Henrik Qvortrup.

Han er dog ret overbevist om, at Annette Vilhelmsen er ivrig for at bevise, at SF vil regeringssamarbejdet.

"Hun vil gerne være lederen, der fastholder SF i et regeringssamarbejde. Det store dilemma for Annette Vilhelmsen er, hvad baglandet siger."

Thorning rokerer ikke rundt på ministre
Ifølge Henrik Qvortrup vil der komme en mindre regeringsrokade senest i morgen, hvor Annette Vilhelmsen efter alt at dømme vil skifte Thor Möger Pedersen ud med Holger K. Nielsen, mens hun selv tager Ole Sohns ministerpost som erhvervs- og vækstminister. Ole Sohn oplyste umiddelbart før formandsvalget i lørdags, at han gik af som minister.

Der er tale om en mindre rokade, og Helle Thorning-Schmidt vil derfor ikke benytte lejligheden til at rokere rundt i de socialdemokratiske ministerposter for blandt andet at skabe plads til Henrik Sass Larsen, vurderer Henrik Qvortrup.

"Thorning vil rokere sin regering inden næste valg, men hun vil ikke lade sig styre af, at SF er midt i et formandsopgør. Den store rokade kommer, men den kommer bare ikke lige nu. Det tør jeg godt love."

Bestemmer Thorning ikke nye ministre?
Under hele sagen med PET's sikkerhedsgodkendelse af Henrik Sass Larsen hørte danskerne Helle Thorning-Schmidt sige flere gange, at det er statsministeren, der bestemmer hvem der skal være minister.

Men hvorfor kommer der så en rokade, fordi SF har fået ny formand? Henrik Qvortrup forklarer:

"Formelt er det statsministeren, der bestemmer hvem der skal være minister, men reelt er det partilederne i det parti, der skal levere de pågældende ministre. Statsministeren har vetoret, hvis der bliver foreslået et navn, som ligger langt udenfor normalspektret - som f.eks. Bubber," lyder det fra Qvortrup.