VIDEO: Kaster telefoner ind i fængsler

De indsatte i to københavnske fængsler modtager mobiltelefoner og kommunikerer over fængselsmuren til trods for, at der er tale om varetægtsfængslede, der ikke burde have kontakt med andre før deres retssag.

For det skader anklagemyndighedens mulighed for at få indsatte dømt, hvis de fængslede for eksempel kan afstemme forklaringer eller sende trusler ud til vidner inden en retssag.

"Vi varetægtsfængsler netop, for at man ikke skal kunne komme i kontakt med andre under efterforskningen af sagen. Så er varetægtsfængsling jo nærmest spildt," siger formanden for den danske dommerforening Mikael Sjöberg.

Men i Blegdamsvejens fængsel og i Vestre fængsel i København, er det - som videoklippene i denne artikel viser - ikke noget problem at få en telefon ind, så man kan ringe til hevm man vil.

"Vi gør, hvad vi kan"
Formanden for Københavns Fængsler, Peter Vesterheden, anerkender problemet.

"Vi gør, hvad vi kan til daglig, og det er en evig frustration med den råben og indkast," siger han.

Peter Vesterheden fortæller, at man har overvejet at sætte net op, så der ikke kan kastes ting ind, men det giver andre problemer.

"Udfordringen er også, at en lang række indsatte ikke deltager i det her, og vi skal jo sikre en balance i vores forhold for dem, der bryder reglerne, og så den meget store gruppe, som overholder spillereglerne," siger Peter Vesterheden.

"Det er jo helt godnat"
At varetægtsarrestanter har mulighed for at kommunikere med folk udenfor fængslet er under al kritik, mener flere retsordførere. De er enige om, at der skal gøres noget ved problemet.

"Det er jo helt godnat. Grundlæggende er det jo et problem, at vores arrester ligger inde i bysamfundene. Sådan er det jo mange steder i landet, men så længe de er placeret der, og man ikke har gjort noget ved den situation, er man altså nødt til at betale lidt penge for at undgå, at der kan råbes ind over hegnet, og at man også kan smide mobiltelefoner ind," siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, der vil tage sagen op med justitsministeren.

Socialdemokraternes retsordfører Ole Hækkerup medgiver, at politikerne er nødt til at se på problemet.