Venstre: Smid stilletterne, Helle

16x9
Åbningsdebat Foto:

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan ligeså godt tage en dyb indånding indstille sig på, at hun og regeringen de næste mange timer skal lægge øre til kritik for ikke at skabe nok job i Danmark.

Folketingets åbningsdebat er nemlig i gang, og både de borgerlige partier og Enhedslisten ventes at gå hårdt efter regeringen. Åbningsdebatten tager afsæt i statsministeren Helle Thorning-Schmidts (S) tale ved Folketingets åbning efter sommerferien. Derfor handler diskussionerne som udgangspunkt om de planer, regeringen har for det kommende folketingsår samt rigets almindelige tilstand - og hvad der ellers optager folketingsmedlemmerne på dagen.

Under åbningsdebatten den 7. oktober 2010 var der tæt på 500 indlæg, spørgsmål og svar. Sammenlagt varede debatten over 11 timer og sluttede først klokken 23.15.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby indleder åbningsdebatten med et frontalt angreb på Helle Thorning-Schmidt for at lægge nye byrder på erhvervslivet og dermed koste Danmark job.

Hun fremhæver, at beskæftigelsen er faldet med 10.000 personer, siden regeringen er trådt til:

"Så statsminister, smid stilletterne og find de flade arbejdssko frem, for det kræver hårdt slid og mere end skåltaler at komme ud af krisen og skabe job i Danmark. Venstre er klar - regeringen siger bare til," siger Ellen Trane Nørby.

Hun advarer samtidig regeringen til regeringen om at se bort fra Enhedslisten og i stedet indgå finanslovaftalen med Venstre.

"Venstre var ikke med sidst, der blev forhandlet finanslov. Dengang var adgangsbilletten en accept af skatte- og afgiftsstigninger på fem milliarder kroner."

"Men når regeringen i skæret af det ene lys i fødselsdagskagen nu indkalder til forhandlinger igen, så tager vi gerne mod en invitation. Og vi har en forsinket af fødselsdagsgave med: Et eksemplar af Venstres udspil til finansloven."

"Der kan I finde de svar, I går og famler efter i blinde," lød det fra Ellen Trane Nørby.

Hun forslog samtidig, at Folketinget vedtager en udtalelse, som konstaterer, at regeringens kickstart har slået fejl, og at krisen ikke kun skyldes konjunkturerne, men også regeringens "fejlslagne økonomiske politik", som pålægger erhvervslivet "store byrder".

Men også Venstre må indstille sig på kritik. Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke nåede lige at takke for tilbuddet om at indgå en finanslov med Venstre, inden han gik til modangreb på Venstre for sagen om Vejlegården:

"Tak for at Venstre er klar til at forhandle. Derfor kigger vi også meget på, hvilken politik, Venstre fører."

"Vi har lagt mærke til, at Venstre vil fratage danske lønmodtagere muligheden for at bekæmpe overenskomster, hvor danske lønmodtagere risikerer kun at få 30 kroner i timen," lød det fra Magnus Heunicke.

Går det, som det plejer, så kan debatten i folketingssalen vare frem til midnat.