Derfor er jeg den bedste formand for SF

VIDEO: Se hele tv_duellen mellem Astrid Krag og Annette Vilhelmsen her

Onsdag aften mødtes de to formandskandidater fra SF til en duel på TV 2 News.

Det første emne på dagsordenen var, at de to kvindelige kandidater skulle forklare, hvorfor det netop er hende, der vil være den bedste formand for SF.

"Jeg er den bedste kandidat, fordi jeg har en lang erfaring som leder, og jeg ved hvad, der foregår i baggrunden. Jeg er visionær, og kan også få sendt pilen fremad," siger Annette Vilhelmsen.

"Jeg vil et SF som er forpligtet på at levere resultater her og nu og løse de problemer Danmark står med nu. Skal de problemer løses, så kræver det et stærkt SF. Jeg er den bedste formand, fordi jeg kan sikre at vi får nogle klare SF-aftryk og får trukket Danmark i den retning, som vi drømmer om, siger Astrid Krag."

Støtte til Krag fra ministre
Stort set alle ministre støtter Astrid Krag, men det afviser Annette Vilhelmsen skulle være et problem.

"Det har jeg det faktisk fint med. Den dag aftsemningen er der, så kan man ikke se, om det er et stort eller et lille kryds. Ministrene bliver også mine støtter, hvis jeg bliver formand," siger Vilhelmsen.

Astrid Krag, som har ministrenes støtte, er derimod bagud i meningsmålingerne. Hvor Vilhelmsen ifølge en frisk Voxmeter-måling ville skabe en vælgertilgang til SF, så vil Krag som formand stå i stampe.

"Man skal passe på med, at lade sig blæse omkuld af meningsmålinger. Da Villy Søvndal blev formand, der blev SF også spået en plads under spærregrænsen," siger Krag.

SF i vælgerkrise
Siden valget i 2011 er SF faldet i meningsmålingerne fra 9,2 procent til 6,6 procent. Et fald som begge kandidater vil gøre noget ved.

"Vi skal tage målingerne alvorligt. Vores vælgere mangler en ærlig politik - at vi som SF'ere fortæller dem, hvad det egentlig er, der foregår," siger Vilhelmsen.

"Allerede på valgnatten burde vi have meldt klart ud, hvad der foregik - at S og SF faktisk tabte, fordi vi ikke havde flertal til at føre vores planer, som for eksempel betalingsringen, ud i verden. Vi plages af skuffede forventninger, fordi der er for langt mellem det folk hørte os sige i valgkampen til det der sker nu," siger Krag.

Et spørgsmål fra hver af kandidaterne
Inden debatten var begge kandidater blevet bedt om at forberede et spørgsmål til den anden.

Anette Vilhelmsens spørgsmål til Krag lød på hvorfor Astrid Krag umiddelbart gav udtryk for at højrefløjens pointsystem var interessant, og at vi bakkede op om ideen. For nylig gav du udtryk for, at det tætte samarbejde med Socialdemokraterne op til valget var nødvendigt. men var det nødvendigt, at SFs profil og værdier var så udviskede, at vi ikke kunne svare på hvad forskellen var på vores partier, så befolkningen fik det indtryk, at vi var enige med højrefløjen om pointsystemet?

"Jeg synes, at det var noget rod med pointsystemet, og at mange stod tilbage og undrede sig over, hvad det handlede om. Jeg synes, at pointsystemet giver mening på den måde, at vi skal møde folk med nogle krav og forventninger," siger Krag til Vilhelmsens spørgsmål.

Astrid Krags spørgsmål til Annette Vilhelmsen lød:

"Hvordan vil du konkret udfordre regeringsgrundlaget mest muligt?"

"Det er for eksempel er, at jeg gerne vil trække modersmålsundervisningen længere frem i vores politik. Hvor langt kan vi komme med modersmålsundervisningen? Dagpengesystemet er en anden ting som skal udfordres - det skal vi tage alvorligt, fordi det er noget, der optager folk. Hvis jeg bliver formand, så vil jeg følge op på dagpengereformen. Det skylder vi de folk, der kommer til at stå i ledighed," svarer Annette Vilhelmsen.

Et klemt SF i regeringssamarbejdet
"Jeg tænker, at vi er blevet klemt for meget i og med at vi har måttet sige ja til for meget. Det gælder for eksempel debatten om skatteaftalen, hvor der fra starten af var skabt en forventning om, at den skulle indgåes med Enhedslisten - som det jo ikke blev," siger Vilhelmsen.

"Vi bliver nødt til at kigge på den aftale rent politisk. Vi ville have en skatteaftale, der kunne skabe jobs, og løfte de fattigste. Det har vi gjort med den skatteaftale vi har indgået med Venstre," siger Krag.

Blank stemme fra Vilhelmsen
I løbet af ugen kom det frem, at Annette Vilhelmsen stemte blankt, da SFs landsledelse skulle have mandat til at køre på med regeringens økonomiske politik.

"Den har jeg taget med landsledelsen i et lukket forum. At jeg stemte blankt, det har jeg redegjort for i landsledelsen - under et lukket punkt. Jeg står gerne ved at jeg stemte blankt. Det der er det vidtigste er, at jeg er 100 procent loyal," siger Vilhelmsen.

"Jeg synes, at det er et relevant spørgsmål, hvorfor Vilhelmsen har stemt blankt til regeringens økonomiske politik. Det er da relevant, at en formand, der skal sidde i regeringens økonomiudvalg, støtter op om den økonomiske politik, der bliver ført," siger Astrid Krag.

SF har fået flere nederlag
SF har siden valget lidt flere nederlag. Et af de helt store er, at regeringen indgik en skatteaftale med Venstre - på trods af at et flertal af partiets vælgere helst havde set en aftale indgået med Enhedslisten.

"Det afgørende i forhold til skatteaftalen er ikke, hvem vi indgik den med. Det man skal have øje for er de politiske resultater: Nogle gange er kompromisser svære," siger Astrid Krag.

"Jeg kan ikke love, at jeg ikke kommer til at vride armen om på nogen. Men jeg vil love, at jeg vil gå rigtigt langt for at sikre, at vi når frem til nogle gode politiske resultater. Politik er ikke for sjov - det er jo netop at stå bag nogle svære beslutninger," siger Vilhelmsen.

Skal SF blive i regeringen?
"Jeg mener 100 procent af Villys projekt, som gjorde at vi kom i regeringen, det er et rigtig flot projekt. Med mig som formand, der skal vi blive i regeringen i meget lang tid. Det øjeblik man går ud af døren, så har man ingen indflydelse," siger Annette Vilhelmsen.

"Vi skal blive i regeringen så længe vi skaber resultater - også selv om medlemstilslutningen er faldende," medgiver Astrid Krag.

Hvad symboliserer dig som politiker?
Til sidst blev de to kandidater bedt om at besvare en række spørgsmål om hvad der kræves for at være formand i SF. Se i videoklippet til højre, hvad de to kandidater svarede. Her kan du også se, hvad de to politikere havde med i studiet for at symbolisere sig selv som politikere.