Somaliske pirater ramt af krise

16x9

Piratbagmænd har over de seneste seks til ni måneder tabt så mange penge på at investere i angrebshold, at de nu finder nye mål for deres investeringer.

Derfor vil der nok ikke blive sendt lige så mange pirater af sted for at kapre skibe som hidtil, selv om vejret igen er med piraterne, vurderer direk­tør i det internationale efterretnings­firma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen.

"Piratinvestorernes potentielle afkast er faldet drastisk de seneste seks til ni måneder. De har sendt angrebshold i søen, men enten er de taget af flådestyrkerne i området, nedkæmpet af bevæbnede vagter på handelsskibene, eller de er kommet tomhændet hjem," siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Så hellere smugle våben eller mennesker
Han peger på, at tidligere fik de typisk kapret et nyt skib for hver af dem, de tjente millioner af dollar på at løslade. Sådan er det ikke mere. En krise har med andre ord også ramt pirateriet.

"Investorerne i pirateri, der typisk er somaliske forretningsmænd eller tidligere pirater, finder andre mål for deres investeringer. Det kan være andre kriminelle aktiviteter som smugling af våben, khat eller mennesker," siger Hans Tino Hansen.

Det kan dog også være, at de flytter pengene til lovlige investeringer.

"Det er kendetegnende for organiseret kriminalitet, at når det møder modstand, flytter det sig enten geografisk eller forretningsmæssigt," siger Hans Tino Hansen.

Søfolk skal stadig beskytte sig
Det er ikke mindst krigsskibenes antipiratindsats, handelsskibenes beskyttelse med bevæbnede vagter, og at det i visse dele af Somalia er blevet sværere at være pirat, der har gjort livet surt for piratbagmændene.

At de er ramt på indtjeningen betyder, at bagmændene beholder deres efterhånden beskedne fangster i form af skibe og gidsler i længere tid for at få så meget ud af deres investeringer som muligt.

De manglende investeringer i piratindustrien skal dog ikke få rederierne til at slække på forebyggelsen mod piratangreb.

"De skal blive ved med at beskytte skibe og besætninger effektivt med blandt andet bevæbnede vagter. Selv om de vil møde færre angrebshold, vil risikoen være lige så stor, når de møder et," siger Hans Tino Hansen.