Indlagte har symptomer på ny virus

16x9

Fem patienter er i dag indlagt på Oden­se Universitets Hospital med symptomer på smitte fra et nyt coronavirus fra samme virusgruppe som Sars.

De fem patienter er under nærmere observation for symptomer på smitte med det nye virus.

"Vi undersøger nu patienterne for den nye type coronavirus - og derudover for en lang række mere almindelige årsager til luftvejsinfektion. Vi venter svar på prøverne for coronavirus i morgen eftermiddag, siger direktør Jens Peter Steensen.

Indtil da vil patienterne være isoleret:

"Patienterne er i øvrigt generelt velbefindende og ikke akut syge," siger Jens Peter Steensen.

Patient død efter alvorlig lungesygdom
Meldinger kommer efter, at sundhedsstyrelsen i går advarede om, at danskere skal kontakte lægen, hvis de for nylig har været i Qatar eller Saudi Arabien og efterfølgende har fået influenzaagtige symptomer med hoste, åndenød og vejrtrækningsbesvær.

Og det har altså fået en familie på fire og en enkelt mere til at søge læge. Alle fem patienter kommer fra Region Syddanmark.

Det engelske Health Protection Agency har tidligere meldt ud, at det har isoleret et nyt coronavirus fra en patient. Patienten er indlagt på et hospital i England med alvorlig lungesygdom og påvirket nyrefunktion.

Patienten er overflyttet fra Qatar og havde forinden også været i Saudi Arabien.

Virus er stort set identisk med et coronavirus, som nyligt er fundet hos en anden patient fra Saudi Arabien, og som døde efter alvorlig lungesygdom.

"Coronavirus er måske ikke så smitsom"
Der findes forskellige typer coronavirus, som normalt giver almindelig forkølelse, hoste og snot, men sjældent også kan medføre mere alvorlige infektioner i luftvejene.

De nye virustyper kan dog give anledning til mere alvorlige sygdomme, som det var tilfældet med sars.

"Der er allerede rapporter om, at det nye coronavirus ikke smitter så meget fra person til person, som sars gjorde. Men så længe vi ikke ved mere, vil vi gerne være på den sikre side og tage folk ind, isolere og undersøge grundigt," siger ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Svend Stenvang Pedersen.