Bander styrer hvert andet fængsel i Mexico

Narko og våben florerer bag fængselsmurene, hvor prostituerede arbejder, og folk bliver myrdet.

De mexicanske bander kontrollerer over 60 procent af landets fængsler, hvor de har nøgler til cellerne, straffer de indsatte og opkræver beskyttelsespenge.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Mexicos menneskerettighedskommission, som kommer i kølvandet på en masseflugt fra et fængsel nær grænsen til USA.

- Der er uden tvivl sket en forværring i fængslerne de seneste par år, hvilket kommer til udtryk via fangeflugter, slagsmål og overgreb på fængselspersonale, siger Mexicos ombudsmand, Raul Plascencia.

- 60 procent af fængslerne er selvstyrede, tilføjer han.

Rapporten kommer en uge efter, at 131 fanger flygtede fra et fængsel i Piedras Negras. Umiddelbart efter den store flugtaktion lød det, at de indsatte havde taget flugten gennem en tunnel, som var gravet fra et snedkerværksted.

Men politiet fandt senere ud af, at de indsatte gik ud gennem hoveddøren og fik hjælp af det frygtede narkokartel Zetas.

De lokale myndigheder mener, at Zetas hjalp med operationen for at hverve nye medlemmer til narkokartellet. Zetas kæmper i øjeblikket en blodig narkokrig mod deres tidligere allierede, Gulf-kartellet, om de lukrative smuglerruter ind i USA.

16 fangevogtere er desuden under mistanke for at have hjulpet de kriminelle ud i friheden. Fængslets direktør og sikkerhedschef er blevet varetægtsfængslet, mens deres rolle i flugten bliver undersøgt.

Ifølge ombudsmand Raul Plascencia er i alt 521 fanger flygtet fra 14 forskellige fængsler i løbet af de seneste to år. 352 personer er desuden blevet myrdet bag fængselsmurene.

Der bliver ofte fundet ulovlige stoffer og våben bag tremmerne. Prostituerede får adgang til fængslerne, og forskellige grupperinger kommer jævnligt i slåskamp med hinanden, lyder det fra ombudsmanden.

Mexico har i alt 419 fængsler.

/ritzau/AFP