Kaster salmiaksprit i øjne på ofre

Samiakspiritus er røveres nye våben. Mød tre mænd, som har mistet øjne

ADVARSEL: STÆRKE BILLEDER I VIDEOINDSLAGET OVENFOR.

Tredobbelt salmiakspiritus er et meget udbredt rengøringsmiddel. Men de seneste år er det også blev brugt langt farligere. Gerningsmænd begår overfald og gaderøverier ved at kaste det i øjnene på deres ofre.

Manden "D" har et meget konkret bevis på, at et overfald med salmiakspiritus ændrede hans liv. Han har i dag glasprotese. Og han glemmer aldrig, da lægerne fortalte, at øjet ikke kunne reddes.

"Den dag, jeg fik den besked på Glostrup Sygehus, der faldt min verden sammen. Jeg skulle leve med et enkelt øje, det var lige som at få at vide, man ikke skal leve mere,"

Livet ændrede sig også totalt for 23-årige Nicolai,Fra og med den nat han blev kørt til skadestuen, fuldstændig blændet efter et gaderøveri med salmiakspiritus.

"Der var jeg på grænsen til selvmordstanker. Der følte jeg, jeg havde mistet alt; kæreste, arbejde, uddannelse. Alt."

Fik fjernet begge øjne
På Vesterbro i København sker stort set alle sager om overfald og gaderøverier med salmiakspiritus. Det er typisk stofmisbrugere, der står bag i jagten på penge eller når de er i slagsmål med hinanden.

Og udviklingen bekymrer på Glostrup Hospital, hvor øjenskaderne behandles. 17 patienter på to et halvt år.

"Det er ganske forfærdeligt, det bliver brugt som våben. Jeg tror, vi har fjernet 6-7 øjne, og en har fået fjernet begge sine øjne. En enkelt dråbe salmiakspiritus, den er uhyre farlig for øjet, simpelthen," sigerGøril Boberg-Ans, øjenlæge på Glostrup Hospital.

Salmiakspiritus købes i næsten hver en kiosk på Vesterbro. Og det er der en speciel grund til. Stofmisbrugerne bruger det nemlig til ryge-kokain. Man kan på helt åben gade, se hvordan. Salmiakspiritus hældes her op i flaskens låg. Oven på kanylebeholderen ligger en ske med kokain, og de to ting blandes sammen. En lighter varmer væsken op. Lidt efter lidt flyder kokainen ovenpå, og kan hældes på sølvpapir. Til sidst kan man ryge det. Sideeffekten er de voldelige overfald.

Som om hele ansigtet brændte
23-årige Nicolai holder sig helst væk fra Vesterbro. Det var her han under en bytur, kom ud fra en kiosk og blev overfaldet.

"Så stod jeg og pissede i en sidegade lige ved siden af den der kiosk, personen kommer op og konfronterer mig og siger han vil have pengene, det vil jeg ikke, og så hælder han det her i hovedet på mig med det samme."

"Det var lige som, hvis man tog en lighter og bare holdt den op, en brændende fornemmelse, som om hele mit ansigt brændte. Jeg ville håbe, han havde gjort alt andet end det. Havde han brugt en kniv eller et eller andet, havde jeg givet ham pengene med det samme."

Nicolais øje blev opereret ud. I den tid måtte han opgive lærerpladsen som kok, forholdet til kæresten brast, og alt gik i sort.

"Jeg var faktisk så langt nede, at jeg nægtede at snakke med psykologer. Jeg kunne slet ikke overskue noget, jeg havde næsten et år, jeg gad slet ikke noget, ville slet ikke snakke med nogen om det," husker han.

Måtte opgive drømmen
37­årige D har i dag svoret aldrig at komme på Vesterbro igen. Han blev udsat for et gaderøveri en mandag eftermiddag, da han kom kørende ved Halmtorvet på sin scooter på vej hjem fra arbejde.

"Jeg tænker ikke på så meget andet, end jeg skal hjem til familien. Det næste jeg kan huske er, at tre fyre kommer gående, og i det næste øjeblik kan jeg huske den smerte, der rammer mit ansigt. Det brændte. Det var som om, der var ild i ansigtet," siger han.

Det venstre øje kunne ikke reddes, og han måtte opgive drømmen om at blive selvstændig maler, og kæmper i dag for at forsørge kone og to børn

Københavns Politi oplyser, at der alene i år har været 15 sager i politikredsen, hvor salmiakspiritus er brugt til overfald eller til at true med. Siden 2009, hvor det for alvor begyndte, er de fleste sager sket på Vesterbro,

Overfaldet i garage
Den 26. juni i år blev Ove Halkjer-Jensen overfaldet i en garage i Ølstykke. Ove Halkjer-Jensen skulle sælge en el-knallert til en mandlig køber. Men handlen endte i uoverensstemmelser om prisen.

Manden havde hældt salmiakspiritus på en rengøringsflaske, og sprøjtede det to gange i træk i hovedet på Ove Halkjer-Jensen.

"Det brændte og det sved. Så bukkede jeg mig ned, så fik jeg en i hovedet, og en i mit venstre øre, så ind i munden og ned i halsen. Jeg kunne simpelthen ikke trække vejret."

Han var indlagt i fire uger. For at redde synet, blev han dryppet hver time med op til 10 forskellige slags dråber. Kun om natten fik han en pause på tre timer i træk. I alt er hans øjne dryppet mere end 4150 gange.

Forbud ligesom knivlov
Gøril Boberg-Ans på Glostrup Hospital er rystet over, at salmiakspiritus bliver brugt som et våben. Gøril Boberg-Ans mener, salmiakspiritus kun bør sælges få steder i landet, til eksempelvis rengøringsfirmaer, og som med knivloven skal der være et forbud mod at gå omkring med det.

"Hvorfor skal det være legalt at gå med salmiakspiritus på sig. Man kan købe det i enhver kiosk på Vesterbro. Det synes jeg, burde stoppe,"

På Mændenes Hjem i Istedgade uddeler man gratis natriumbikarbonat. Et middel, der kan bruges i stedet for salmiakspiritus, når man laver rygekokain. Og så er der tiltag på vej til de misbrugere, der ikke vil slippe salmiakspiritussen til rygekokain.

Gerningsmand blev aldrig fundet
37-årige D er stadig mærket af overfaldet, men han har valgt at kæmpe for et normalt liv.

"Hvis jeg kravler ned i et dybt sort hul, så trækker jeg min familie med. Og den kampgejst bliver jeg nødt til at have," siger han.

I dag har Nicolai med hjælp fra familie, ny kæreste og meditation fået glæden ved livet tilbage.

"Jo mere man giver tillid, jo mere går det også op for en, du kan jo ikke lade en narkoman styre dit liv, så er den jo helt gal. Man er jo nødt til selv at være herre i sit eget liv, og selv tage kontrollen," siger han.

Gerningsmanden til hans overfald blev aldrig fundet.