Tjek dig selv: Er du fattig?

16x9

Ifølge AE lever næsten en kvart million under OECD's fattigdomsgrænse.

For en familie bestående af en enlig person er fattigdomsgrænsen på 105.423 kr. efter skat om året, eller 8.800 kr. om måneden.

Det er opgjort efter skat og skal dække alle udgifter til fx bolig, mad, forsikringer, tøj, medicin, transport, reparationer, fritid osv.

Definitionen er sat sådan sammen, at der tages højde for stordriftsfordele i familien.

Dermed er fattigdomsgrænsen for en enlig mor med to børn på 203.860 kr. for hele familien. Det svarer til 67.953 kr. pr. person i familien.

Omregnet til månedsbasis er grænsen for denne familie på 5.663 kr. pr. person pr. måned til alle udgifter.

Antallet af fattige stiger
Antallet af fattige danskere stiger fortsat, og jo tættere man kommer på København, des større er chancen for at møde en person, der kæmper med økonomien.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som bliver offentliggjort mandag, skriver Berlingske.

"Danmark bliver polariseret økonomisk og geografisk. Og det risikerer at gå ud over sammenhængskraften," siger Jonas Schytz Juul, chefanalytiker hos AE, til avisen.

Analysen beskriver udviklingen i antal fattige danskere frem til 2010.

I toppen af listen over de kommuner, hvor der er sket den største stigning i antallet af fattige, ligger Brøndby, Albertslund, Ishøj, København og Høje-Taastrup kommuner, skriver Berlingske.

Fattigdommen rammer ikke bare kommuner som Brøndby med mange lavtuddannede borgere, men også mere velhavende områder som Frederiksberg oplever, at den økonomiske krise har fået antal fattige til at vokse.

Udviklingen er "meget bekymrende", lyder det fra Morten Ejrnæs, der forsker i fattigdom ved Aalborg Universitet.

"Når der er stigende arbejdsløshed og kortere dagpengeperiode, er der flere, der falder ud af systemet. Det vil betyde, at fattigdommen kommer til at ramme bredere," siger Morten Ejrnæs til Berlingske.

Socialminister Karen Hækkerup (S) siger til avisen, at regeringen allerede har sat en masse projekter i søen, der skal reducere antallet af fattige.