Dansk-canadisk strid om lille ø

16x9
Flaghejsning Foto:

En lille stenet ø på 1,3 kvadratmeter mellem Grønland og Canada er blevet genstand for militær oprustning og diplomatiske kammeratlige samtaler.

Efter at Danmark og Canada i et kvart århundrede har været "enige om at være uenige" om ejerskabet til Hans Ø, har canadierne vakt striden til live ved at planlægge en af de største militær­øvelser i landets historie for med egne ord "at vise muskler i området."

Udenrigsministeriet afviser at have ført nylige samtaler om øen 4500 km fra Danmark med canadiske kolleger.

Værdiløs idag, men...
Hans Ø ligger mellem Grønland og Canada i Kennedy Kanalen nord for Grønland.

Øen er ikke meget værd i dag, men når den globale opvarmning får isen til at smelte, kan området blive et vigtigt stræde for handel mellem Europa og Asien.

Aftalen om at være "enige om at være uenige" stammer fra 1973.

"Hverken Danmark eller Canada har siden slået på stortromme for spørgsmålet, som vi ikke har ment var lige så vigtige som et par andre grænsedragninger i det samme område," siger kontorchef Peter Taksøe-Jensen.

Skiftes til at give gaver
I det sidste kvarte århundrede har de to landes søværn skiftedes til at besøge Hans Ø for at rejse hvert lands flag og efterlade en lille gave til modparten.

Danskerne lagde en flaske Gammel Dansk. Canadierne lagde så en flaske Canadian Club whisky til danskerne.

Flaghejsning blev for meget
Da Danmark i august sidste år placerede det danske flag på øen, blev det af Canada pludselig anset for at være et brud på dets suverænitet over området.

Et af nationens største krigsskibe, en eskadrille helikoptere og 200 tropper skal derfor til sommer på øvelse i det kolde nord.

"Det sender et signal - for det første til den nordlige befolkning, for det andet til canadiere og bestemt også til de andre lande derude, som holder øje med dette område - og det er vigtigt for os," siger oberst Noris Pettis fra Canadas styrker i det nordlige område til den canadiske avis National Post.

Politiker lugter en god sag
De Konservatives udenrigsordfører, Stockwell Day, har opfordret regeringen til at sikre landets territoriale rettigheder.

"Den danske stat har gjort krav på canadisk territorium. Dets militær, dets krigsskibe, har hævet landets flag over Arktisk territorium, uden tilladelse, uden forudgående advarsler, og uden frygt for reprimander eller frygt for at blive stoppet," har Stockwell Day sagt.

Fra dansk side vælger man at se køligt på tonen i den canadiske indenrgisdebat.

"Man skal ikke tage debatten for mere end den er", siger kontorchef Peter Taksøe-Jensen fra Udenrigsministeriet til TV 2/NYHEDERNE.

Officel nedtoning
National Post skrev tirsdag, at Udenrigsministeriet mandag kaldte den canadiske charge d'affairs i Danmark til en kammeratlig samtale for at forklare hensigten med sit lands røgsignaler.

Ifølge en talsmand for det canadiske udenrigsministerium forklarede diplomaten, Brian Herman, på mødet, at "det er ikke Canadas hensigt at rejse en storm i et glas vand".

I Folkeretskontoret Peter Taksøe-Jensen at have drøftet den seneste strid med sin canadiske kollega - eller overhovedet at have haft ham på besøg.

Samme melding kommer fra den canadiske ambassade i København.

Canadisk interesse kan være flygtig
To canadiske historikere, Ken Coates og William Morris fra University of Saskatchewan, påpeger, at den canadiske regerings interesse for det arktiske område har været flygtig op gennem historien.

"Det er vanskeligt at finde ud af, hvad man stiller op med dette seneste udbrud af entusiasme for det høje nord. Er det bevidst forsøg fra regeringens side på at aflede opmærksomheden fra rodet i Ottawa (den canadiske hovedstad og regeringsby, red.)? Det er svært at sige. Men uanset årsagen, så kan man lære meget af historien. Tidligere har den nationale interesse i øerne typisk været intens og kortlivet. Der er kun lidt, som tyder på, at denne episode vil vise sig anderledes."