Nyrup: Giv denne regering en chance

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen slog en munter tone an her til eftermiddag under partikongressen i Aalborg, hvor han fik massive bifald og fik sin efterfølger Helle Thorning-Schmidt til at knække sammen af grin.

"Når jeg sådan åbnede avisen - og det værste var det, der stod i Berlingske Tidende - når jeg åbnede og så målingerne, måtte jeg sige 'Lone, jeg må have en kop kaffe'," lød det bl.a. fra talerstolen med nyrupsk udtale af 'Lone' og 'kaffe' så tyk, at enhver komiker fra 90'erne ville have været stolt af parodien på parodien.

Og netop 90'erne var det store tema.

"Sådan var det også i 90'erne," sagde han med slet skjult henvisning til en gammel revyvise. Til gengæld forstummede kritikken ifølge Nyrup, efterhånden som resultaterne begyndte at vise sig, Derfor opfordrede han også danskerne til ikke være utålmodige, men i stedet give regeringen en chance.

Medierne går efter familien
Det er dog ikke alt, der længere er som i 90'erne. Den tidligere statsminister rundede også sommerens mediestorm omkring Thornings ægteskab.

"Lone og jeg blev skilt hvert halve år, hvis man skulle tro medierne. Men jeg vil godt nok sige, at der kan jeg ikke konkurrere med Helle. Der går medierne virkelig efter familien. Jeg synes helt seriøst, at det er grænseoverskridende. Det ville man aldrig, aldrig have budt Anders Fogh Rasmussen eller Lars Løkke Rasmusen," sagde Poul Nyrup.

Selv om den forkætrede dagpengereform er en realitet med en længde på to år mod tidligere fire, så gav Nyrup sin efterfølger Thorning gode råd fra sin regeringsperiode i 90'erne: Ledige skal have tilbud om uddannelse, de skal kunne arbejde på dagpenge og psykisk syge skal støttes.

Bad Margrethe Vestager kigge på sine dagpengeplaner endnu engang
Nyrup bad til stående ovationer De Radikales økonomiminister Margrethe Vestager, som står bag dagpengereformen, vurdere, om regeringen ikke kunne kigge på at forkorte 52 ugers genoptjeningsperiode, som ifølge ham kun giver 70 millioner kroner.

I 90'erne sænkede Nyrup-regeringerne den strukturelle arbejdsløshed med 140.000 personer, selv om nationalbankdirektør Niels Hoffmeyer og Finansministeriet ikke troede på det.

Nyrup oplæste til slut et Ritzau-telegram, som gav den socialdemokratiske regering kort levetid ved en frustreret kongres med protest fra borgmestrene og kraftig kritik fra baglandet mod partitoppen.

"Telegrammet er fra 5. september 1993," sagde han til forsamlingens jubel.

Han håbede, at Helle Thorning-Schmidt slår ham som den længst siddende socialdemokratiske statsminister siden Thorvald Stauning, som kom til i 1924 og døde på posten i 1942 under 2. verdenskrig.