Forlorne danske folkedragter og plasticstorke

16x9

VIDEO: Mød den sidste førstegenerationsindvandrer i danskerbyen Elk Horn. Egon Simonsen kom til USA for 84 år siden

TV 2|NYHEDERNEs udlandsreporter Lars Toft Rasmussen er nu nået halvvejs på sin cykeltur tværs over USA. Du kan zoome ind og se detaljer fra hans rute. Klik på de grønne cyklister og læs alle hans artikler fra USA

Dannebrog hænger - side om side med Stars and Stripes - fra lygtepælene. Springvandet plasker om Den lille Havfrue.

Nogle småbyer i de midtvestlige stater forsøger at holde fast i danskheden, som ellers er en temmelig usynlig størrelse i USA.

Men efterhånden som tiden går, og sproget og førstehåndskendskabet til det gamle land i Europa dør ud, bliver det danske islæt mere og mere kliche-fyldt. Forlorne folkedragter og plasticstorke kommer til at symbolisere det, der her engang var en levende kultur.

Længst er den udvikling nok nået i Solvang i Californien, der er tæt på at være en slags forlystelsespark med danskheden som tema. Noget mere autentisk virker trods alt de midtvestlige småbyer Dannebrog i Nebraska samt Kimballton og Elk Horn i Iowa, som jeg har besøgt med min cykel.

Sidstnævnte har et udmærket og interessant indvandrermuseum, The Danish Immigrant Museum, hvis udstillinger givere et indblik i, hvem der valgte at udvandre til USA, og hvorfor. Desuden kan ses en ægte dansk Nimbus-motorcykel, Victor Borgers første flygel og andre symboler på danskhed.

Elk Horn har også en ægte dansk vindmølle, der stammer fra Nørre Snede. Den blev købt og flyttet herud på prærien i 1976 og er fuldt funktionsdygtig.

De fleste af indbyggerne i de tre byer har faktisk dansk baggrund og er stolte af det. Men det danske sprog er så godt som forsvundet. Kun enkelte meget gamle mennesker taler endnu nogle få brokker.

En af dem er Egon Simonsen, der er 91 år. Han er også den sidste førstegenerationsindvandrer i Elk Horn. Han kommer fra Hjørring og gjorde rejsen over Atlanten med sine forældre, da han var syv år.

Hør ham fortælle lidt af sin historie: