Ny kritik af Blairs Irak-politik

En tidligere britisk topdiplomat afvi­ser, at Irak udgjorde nogen trussel mod britiske interesser eller var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Kritikken fremgår af hidtil hemmelig­holdte dokumenter, som blev offentlig­gjort i går.

Carne Ross, der var ansvarlig for Stor­britanniens Irak-politik i FN's hoved­kvarter i New York mellem 1998 og 20­02, anklager Blair og hans regering for at overdrive truslen fra Iraks og landets daværende diktator Saddam Hus­sein i den hensigt af opnå opbakning til den USA-ledede invasion.

De hidtil hemmeligholdte dokumenter indgik i den såkaldte Lord Butler rapport fra 2004, der analyserede Blair-regeringens forklaringer forud for krigen mod Irak i marts 2003.

"Under mit arbejde (i FN, red.) vurderede HMG (Dronningens regering) på intet tidspunkt, at Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben eller udgjorde nogen trussel mod Storbritannien eller landets interesser, skriver Carne Ross i en skriftlig vidneerklæring til Lord Butler.

"Det var den almindelig antagelse blandt embedsmænd, der arbejdede med Irak, at enhver trussel fra Irak var inddæmmet, fortsætter Carne.

Han skriver videre, at da USA begyndte at diskutere en regimeskifte i Irak, argumenterede han og andre diplomater imod dette "først og fremmest fordi Irak risikerede at bryde sammen og ende i kaos".

"Med undtagelse af enkelte Scud-raketter, ingen vidste, hvor var, fandtes der ingen efterretningsoplysninger om, at Irak var i besiddelse af kemiske våben, biologiske våben eller atomare materialer, skriver Ross.