Coca-Colaen flyder frit i Myanmar

16x9

Efter næsten 60 år uden Coca_Cola er der åbnet for hanerne i det tidligere Burma

Efter næsten 60 år uden forsyninger, kan tørstige indbyggere i Myanmar igen få sig en Coca-Cola.

USA har ophævet sin handelsembargo mod den tidligere diktaturstat. De seneste måneders skridt frem mod demokratiske refomer bliver således behørigt beløn­net. Nu står kun Nordkorea og Cuba tilbage på listen over lande, hvor der er lukket for Coca-Cola-hanen.

Den første Coca-Cola-leverance landede mandag, og snart bliver der åbnet for en local production, oplyser Coca-Cola ifølge BBC News.

"Coca-Colas entré i et land er et meget stærkt symbol," siger Tom Standage, der er forfatter til bogen " A History of the World in Six Glasses".

"Det øjeblik Coca-Cola begynder at levere, er det øjeblik, hvor du kan sige, at der virkelig er en udvikling i gang i landet," siger han.

Coca-Colas rival Pepsi meddeler, at de nu også er på vej til Myanmar.

Cuba og Nordkorea fortsat tørlagt
Nu er det kun Cuba og Nordkorea, der må leve uden Coca-Cola - også på grund af USA's handelsembargoer.

Cuba var ellers blandt de allerførste lande uden for USA, der fik Coca-Cola tilbage i 1906, men med Fidel Castros indtog i 1960erne blev der lukket for hanerne.

I Nordkorea forlyder det dog fra nylige meldinger, at den forbudte drik bliver smuglet ind og solgt på det sorte marked.

Andre lande, der har måttet undvære Coca-Cola i længere perioder er Kina, det gamle Sovjetunionen, Øst-Tyskland, Indien og Vietnam.

Og så er der lande som Iran og Venezuela, hvor præsidenterne Mahmoud Ahmadinejad og Hugo Chavez har truet med at forbyde cola og opfordrer deres folk til at drikke lokalt fremstillet frugtjuice i stedet.