Søvndal: Skarp tunge og guitar

16x9
Villy Søvndal Foto:

Portræt af SF's nu tidligere formand, som meldte sig ind i partiet i 1977

I 1977 meldte en 25-årig lærerstuderende ved navn Villy Søvndal sig ind i Socialistisk Folkeparti i Kolding. Allerede året efter, i 1978, optræder han første gang på en stemmeseddel for sit nye parti - til byrådet i Kolding, dog uden at blive valgt.

Men Villy Søvndal er god til at sætte ord på tingene, og bliver i 1980 formand for et uregerligt SF i Kolding. Han er 28 år.

Det er en kaotisk partiforening, han skal prøve at styre. Der er lokal generalforsamling hvert halve år, formandsposten er udsat og flere formænd oplever, at de ryger ud igen efter blot seks måneder på posten.

Fællessang
Akkompagneret af sin guitar bider Villy Søvndal sig fast, og holder formandsposten i to år. SF­medlemmer fra den tid husker stadig, hvordan Villy Søvndal efter en ophedet diskussion fik klinket skårene med en god omgang fællessang.

I 1982 oplever Villy Søvndal for første gang at blive valgt. Han kommer i Kolding byråd, og bevarer sit mandat her frem til 1994, hvor han første gang bliver valgt til Folketinget.

Som folketingsmedlem er Villy Søvndal en meget aktiv oppositionspolitiker, og bliver den politiker, der stiller flest spørgsmål til regeringen. Det giver ham kælenavnet Spørgejørgen i en periode.

Ingen indflydelse
På trods af, at der på det tidspunkt er en socialdemokratisk ledet regering, oplever den nyvalgte Søvndal ikke, at SF får meget indflydelse.

I 1995 vælger den Nyrup-ledede regering at lave finanslovsforlig med de konservative, som sikrer en afskaffelse af formueskatten.

Ikke just en udstrakt hånd til SF.

Han fortsætter de efterfølgende som menigt SF-medlem af Folketinget, hvor han blandt andet engagerer sig i forsvarsdebatten. Ved de efterfølgende valg genvinder han sikkert sit mandat hver gang.

I 2005 trækker SFs daværende formand, Holger K. Nielsen, sig efter 14 år på posten. Villy Søvndal stiller op og vinder kampvalget mod Pia Olsen og Meta Fulgsang.

Angreb på Fogh
Som nyvalgt formand øger Søvndal øjeblikkeligt SFs popularitet med sine spidse angreb på VK-regeringen.

SF stiger støt i meningsmålingerne, og pludselig op i nogle tilslutningstal, som ikke har været set siden 80'erne.

Blandt andet friskheden i Søvndals replikker sikrer SF et kanonvalg i 2007. Men trods det gode valg til venstrefløjen, bevarer den borgelige blok magten, da det nyopstillede parti Ny Alliance peger på Anders Fogh Rasmussen.

Ridser i formandslakken
Villy Søvndals kække svar begynder også at give ham de første ridser i formandslakken. Under valgkampen hævder han gentagne gange, at han har besøgt 20 plejehjem. Da TV 2 beslutter sig for at finde ud af, hvilke plejehjem han havde besøg, var der kun fem på listen.

Og i modsætning til Søvndals erklæringer om, at de alle havde fået skåret ned på personalet, vidste det sig, at mindst et plejehjem havde fået mere personale.

Den høje tilslutning til SF stivede selvtilliden af, og under valgkampen i 2007 erklærer Villy Søvndal, at partiet kræver plads i regeringen, hvis der bliver rødt flertal.

Søvndal får resten af partiet med på, at den strategi skal forfølges efter valget. Han indleder forhandlinger med de radikale og Socialdemokraterne om at gå til valg næste gang som et mere synligt alternativ til de borgerlige.

Fair Forandring
De radikale forbeholder sig retten til at stå frit. Men SF og Socialdemokraterne finder sammen om planen "Fair Forandring."

En stolt Villy Søvndal kan i august 2009 sætte sig til pressemøde side om side med Helle Thorning, og præsentere planen med ordene:

"Vi er i dag den politiske garant for fornyelse af Danmark."

Allerede i 2008 have S og SF fundet hinanden på integrationsområdet, som ellers havde været et af de emner, som borgerlige politikere igen og igen kunne pege på og sige, at her aner ingen hvad de røde vil.

Angreb på ultrareligiøse
Søvndal benyttede straks den skærpede profil til at komme med et kraftigt udfald mod den ultrareligiøse islamiske bevægelse, Hizb-ut-Tahrir, og deres ønske om at indføre Sharir­lovgivning i Danmark:

"Til disse mørkemænd vil jeg sige: Gå ad helvede til. Hvis de har så dybe længsler om at leve i et religiøst diktatur, så kan de rejse til de lande i Mellemøsten, hvor et sådant diktatur findes. De må da for længst have forstået, at udsigten til, at noget sådan bliver til virkelighed her, er mindre end nul. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke tager af sted med det samme, hvis de har den type længsler," siger han i et interview med Jyllands-Posten.

Efter folketingsvalget i 2011 skiftede flertallet, og Søvndal var klar til at danne regering.

I toppen af et hotel på Amager, forhandlede han dag og nat med Helle Thorning og Margrethe Vestager om et regringsgrundlag.

Solgt ud?
Da politikerne kom ned fra det sorte tårn, spredte debatten sig. Havde Søvndal solgt for meget ud til de radikale for at komme med i regeringen?

Hvor var den grønne omlægning af samfundet? Hvor var de billige billetter til tog og bus? Hvor var støtten til folk på dagpenge?

Det endte i et bittert opgør på landsmødet, hvor Villy Søvndal viste sin magt og fik sine folk ind på en række indflydelsesrige poster.

Når Søvndal i dag kigger sig tilbage, kan han kigge på en rejse, der har ført SF fra rollen som muntert debatindslag på den yderste venstrefløj og helt ind til magtens centrum.

Det kan godt være, at nogen griner af Villy Søvndals engelsk, men SF som regeringsparti er der ikke længere nogen, der griner af.

Det er han sikkert godt tilfreds med.