"Fire mulige arvtagere efter Søvndal"

TV 2s politiske redaktør ser fire mulige arvtagere efter nyheden om, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil træde tilbage som formand for SF.

Det er handelsminister Pia Olsen Dyhr, miljøminister Ida Auken, sundhedsminister Astrid Krag og politisk ordfører Jesper Petersen. Alle fire er en del af Søvndal-fløjen i partiet.

"Pia Olsen Dyhr har koncentreret sig meget om baglandet og at markere sig i pressen. Det er tænkt ind i, at der kunne være et formandsopgør inden længe. Så er der Ida Auken, som sådan set tilhører den samme fløj som Pia Olsen Dyhr - den grønne fløj," siger Anders Langballe.

Han siger videre:

"Så nævnes også Astrid Krag, som i den grad står for Søvndals linje, ligesom politisk ordfører Jesper Petersen også er et bud."

Kragh og Petersen er de bedste bud
Anders Langballe tror imidlertid selv, at Jesper Petersen og Astrid Krag er bedre bud end Pia Olsen Dyhr og Ida Auken:

Det skyldes blandt andet, at Pia Olsen Dyhr ikke fik opbakning, da hun kandiderede til partiets hovedbestyrelse på det seneste landsmøde i maj måned.

"så jeg tror ikke, at hun har opbakningen til at blive SF-formand. Hun forsøgte også at blive formand, da Villy Søvndal blev valgt i 2005," siger han.

Anders Langballe fortsætter:

"Jeg tror heller ikke, at Ida Auken har den samlende, brede profil. Så er der to tilbage. Astrid Krag eller Jesper Petersen. Jeg tror ikke det bliver til kampvalg mellem de to."

"Søvndal vil ikke pege på kandidat"
Villy Søvndal vil ikke selv pege på en efterfølge. Det skyldes ifølge Anders Langballe, at indblanding vil skabe ballede i i baglandet:

"SF er et parti, der har tradition for at have åbne debatter. Hvis Søvndal i den position han står i nu og med den situation, der er i baglandet, peger på en kandidat, så vil mange i baglandet tage det ilde op."