Filippinerne rystet af 139 efterskælv

16x9
Beboere gennemroder resterne efter en brand ødelagde et helt beboelsesområde i Manila i Filippinerne. Flere end 50 huse brændte ned Foto:

Natten til lørdag rystede en lang række efterskælv Filippinerne, hvor indbyggerne på Stillehavskysten fredag blev skræmt af et kraftigt jordskælv og en efterfølgende tsunamivarsel. Fredagens skælv blev målt til 7,6 på richterskalaen, men natten til lørdag fulgte 139 efterskælv, hvoraf det kraftigste blev målt til 6,4.

De fleste af indbyggerne på østkysten var flygtet, da en mindre tsunami slog ind mod kystområderne. Men bølgerne holdt sig på højst en halv meters højde, og der var lørdag morgen dansk tid ikke umiddelbart meldinger om større materielle skader som følge af tsunamien.

Derimod har det kraftige jordskælv og efterfølgende jordskred kostet en kvinde livet og kvæstet to andre på øerne Mindanao og Leyte, oplyser en talsmand for filippinsk politi.

132.000 mennesker evakueret
Lørdag begyndte de omkring 132.000 mennesker, som ifølge myndighederne blev evakueret fra området, at vende tilbage til deres hjem.

Mange af de indbyggere, der vendte hjem om lørdagen, havde frygtet, at en omfattende tsunami ville ramme dem.

Rosita Abodi, der bor på øen Samar, fortæller at hun flygtede sammen med 17 familiemedlemmer.

"Da vi hørte nyhederne, løb vi, for der var ingen transport at få. Vi sov på papkasser på gulvet i en skole. Vi havde hverken tæpper eller myggenet," fortæller den 60-årige kvinde.

Ifølge filippinsk politi er langt de fleste evakuerede nu vendt hjem.