Vennerne tog afsked med Henning Moritzen

Den afdøde skuespiller Henning Moritzen blev bisat fra Frederiksberg Kirke

Den folkekære skuespiller Henning Moritzen blev i dag bisat fra Frederiksberg Kirke, hvor venner, kollegaer og pårørende var mødt op for at sige et sidste farvel. Den 84-årige skuespiller døde i sidste uge, da hjertet sagde stop.

"Han havde en skæg slentrende gang her på jorden. Han var fuld af humor og var en meget morsom mand privat og på scenen. Han var en gavtyv og drillepind, altid med på en lille dril et sted. Han var sindssyg sjov at være sammen med," lyder karakteristikken fra kollegaen Lars Knutzon.

Henning Moritzen nåede i løbet af sin karriere at medvirke i næsten 70 film- og tv-produktioner. Hertil kom et hav af roller på de skrå brædder. Skuespilleren Ghita Nørby var en af dem, han lærte at kende undervejs.

"Jeg tænker jo på Henning og på det lange liv, jeg har kendt ham. På venskab og kærlighed og arbejde og latter og sjov. Det tænker jeg på," siger hun.

Den afdøde skuespiller var en inspiration for nye generationer af danske scenekunstnere.

"Jeg mødte ham første gang, da jeg var 17 år. Han var min ungdoms helt og idol. Jeg har altid set virkelig meget op til ham," fortæller Søren Hauch-Fausbøll, der suppleres af Peter Frödin.

"Jeg har kendt ham i 25 år, tror jeg. Han var helt vild sjov, en guttermand. Helt vild sjov."

Filminstruktøren Thomas Vinterberg, der arbejdede med Moritzen i filmen Festen, siger, at alle kommer til at savne ham, men glæder sig også over, at skuespilleren fik et langt og indholdsrigt liv.

"Man kan kun misunde en mand sådan en tur gennem tilværelsen, som han har haft," siger Thomas Vinterberg