Sådan kan Julian Assange slippe ud af London

Det kræver snedighed, tålmodighed og James Bond_metoder, hvis Assange skal slippe ud af London

Med sin nyvundne asylstatus er Wikileaks-stifteren Julian Assange indtil videre i sikkerhed på Ecuadors ambassade i London. Men det vil kræve en ualmindelig snedig plan at få ham ud af den britiske hovedstad og til Sydamerika.

De britiske myndigheder har tydeligt tilkendegivet, at de vil anholde Assange på stedet i samme øjeblik, han forlader ambassaden. Politiet har omringet ambassadebygningen og overvåger den i døgndrift med højteknologisk udstyr, blandt andet infrarøde kameraer.

De britiske myndigheder kunne let storme ambassaden, men det er næppe sandsynligt, da det vil rokke ved hele fundamentet for diplomatiets rettigheder. De er fastlagt i Wienerkonventionen fra 1961. Et sådant skridt vil smadre relationerne til Ecuador, og selv om briterne gerne ser Assange anholdt, så er det ikke sandsynligt, at de vil gå så langt, da det også vil gøre britiske ambassader i andre lande til legitime mål.

Ophæve diplomatstatus
Et andet skridt kunne være at få ophævet ambassadens diplomatiske status. Det vil kræve måneders juridisk arbejde, og Ecuador vil have ret til at få prøvet afgørelsen ved en domstol. Afgørelsen kunne ende med at gå briterne imod.

Assange kan også prøve at forhandle sig til en aftale med briterne, hvor de lader ham gå. Denne løsninger er heller ikke sandsynlig, da ikke blot Sverige er meget interesserede i at få fat i ham, men også USA, der bestemt ikke har glemt, hvor mange følsomme informationer om det amerikanske forsvar og diplomati, som WikiLeaks spredte over hele kloden.

Livstid
Hvis USA får held til at retsforfølge Assange, vil han formodentlig stå over for samme livstidsstraf, som lige nu truer soldaten Bradley Manning, der uploadede alle de hemmelige oplysninger til WikiLeaks.

Endelig kan Ecuador udstyre Assange med diplomatisk status. Det er dog ikke muligt at gøre ham til diplomat i Storbritannien, da værtslandet skal godkende alle diplomater.

Et alternativ kunne være at gøre ham til FN-diplomat. Men denne løsning vil der formodentlig også blive sat en stopper for meget hurtigt.

Gør det uventede
Tv2.dk har taget kontakt til den forhenværende jægersoldat og forfatter til bogen Jæger 200, Lars Møller, for at få en vurdering af hvilke tanker Assange og Ecuador må gøre sig i forhold til at skaffe Assange sikkert ud af London.

Lars Møller slår fast at den mest oplagte løsning er, at Ecuador forsøger at smugle Assange ud.

Mere actionprægede løsninger, hvor Assange løber fra ambassadens fordør ud til en diplomatbil, bliver hentet af en helikopter eller undslipper bag en flok hærdebrede mænd, vurderer Lars Møller som usandsynlige.

"Det vil give briterne de bedst mulige kort på hånden, da de så ved nøjagtig, hvor Assange befinder sig, og kan slå til mod ham i samme sekund, han blotter sig og eksempelvis skal forlade bilen. Hvis flugten skal blive en succes, må Assange gøre det helt uventede," forklarer Lars Møller.

Tålmodighed og tålmodighed
I stedet råder han Assange til at være tålmodig. Meget tålmodig.

"Han skal være indstillet på at vente i månedsvis, indtil opmærksomheden omkring sagen stilner af. På et tidspunkt er der nogen, der bliver trætte og uopmærksomme, og så har han sin chance," vurderer Lars Møller og fortsætter:

"På det tidspunkt skal Assange forlade ambassaden forklædt som noget af stedets faste personale. Hvis han er iskold, går han simpelthen alene ud gennem fordøren og hen til en bil."

Fasthold myte
Imens er det vigtigt, at Ecuador giver indtryk af, at Assange stadig befinder sig på Ambassaden. Den myte skal de fastholdes så lang tid som muligt efter flugten.

"De kan eksempelvis udsende videoklip med Assange, der foregiver at være optaget på ambassaden," siger Lars Møller.

Selv hvis det lykkes for Assange at slippe uset ud til en bil, er der stadig langt til Ecuador.

"Vi må gå ud fra, at englænderne rutinemæssigt overvåger al trafik til og fra ambassaden. De har enorme ressourcer og er fantastisk dygtige til efterretningsarbejde," forklarer Lars Møller.

Assange vil derfor være tvunget til at skifte transportmiddel adskillige gange under flugten for at sløre sit spor.

Ifølge Lars Møller, bør Assange bilflugt slutte ved en kyst i mørke. Her venter en hurtigtgående gummibåd, der sejler ham ud til et skib under Ecuadoriansk flag i internationalt farvand.

Umulige havområder
"Det er set mange gange at store havområder nærmest er umulige at overvåge. Så chancerne for at nå sikkert igennem er store," forklarer Lars Møller.

Skulle det lykkes for Assange at komme om bord på skibet, vil han have snøret nogle af verdens bedste efterretningstjenester.

Det er svært, men ikke umuligt. Eller som den britiske efterretningstjeneste MI6 udtrykker det i sit slogan: "Semper Occultus" eller "Altid hemmelig"