"I krig gælder der ingen regler"

Mandag stilles en delingsfører for Retten i Næstved tiltalt for "pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt".

Optagelser fra en minerydders hjelmkamera og en kompagnichefs forklaring skal bevise, at en 27-årig soldat forsømte sin pligt som officer i Afghanistan.

Officeren risikerer fængselsstraf, hvis han dømmes i sagen, hvor den 22-årige danske soldat Jakob Sten Lund Olsen mistede livet, og fire andre blev såret, da de trængte ind på Talibans territorium i Helmand­provinsen den 3. september sidste år.

"Helt uanstændigt"
Delingsføreren nægter sig skyldig og ifølge hans advokat burde sagen være afvist fra start af.

"Det er skandale, at denne sag er blevet rejst. Nu har jeg været advokat for en række folk i uniform gennem årene, og som har forårsaget andres død. Det er alle sammen politifolk, og det er alt sammen foregået i fredstid. De handler på et splitsekund i de situationer, som er skarpe og hvor de er forpligtet til at handle. Det her er noget helt andet," siger advokat Torsten Koch til TV 2 News og uddyber:

"Folketinget har besluttet at sende soldater i krig i et fjernt og eksotisk land, og de må have et meget større spillerum, fordi det er et helt andet 'ballgame'. Det er krigssituation. Og i krig gælder der altså ikke nogen regler. De har nogle fjender dernede, som er Taliban, som fører hellig krig mod koalitionens soldater, og derfor skal de have et øje på enhver finger. Det er livfarligt at forlade en lejr dernede. Uanset hvor de er, så er det livsfarligt. Og så tiltaler man en officer, der under nogle særlige omstændigheder ryger ud i et eller andet, hvor de i øvrigt passer deres arbejde. Jeg synes simpelthen ikke, at det er anstændigt."

Det er Forsvarets Auditørkorps, der mener, at delingsførerens sløseri var årsag til, at Sten Lund Olsen mistede livet, da han sammen med fire andre menige trængte ind på Talibans territorium i Helmand­provinsen.

En minerydder bar et hjelmkamera under ulykken, og optagelserne er et af anklagerens vigtigste beviser. Minerydderen var nemlig med inde i den farlige såkaldte compound - en række huse omkranset af en mur - da soldaten døde.

Generel livsfare
Men ifølge Torsten Koch beviser videoen blot, at de implicerede soldater var dumdristige nok til selv at træffe en fatal beslutning:

"Der var ikke noget i nogen dagsbefalinger eller andet, der efter min opfattelse antydede, at det var forbundet med livsfare at gå derind udover den livsfare, det er forbundet for alle soldater fra koalitionen i Afghanistan," siger han.

I alt er 16 soldater kaldt i vidneskranken. Gruppen omfatter en næstkommanderende for de danske styrker i Afghanistan, en kompagnichef, som ifølge anklageren kan klarlægge, om der var tale om sløseri i forbindelse med soldatens død.

Fængselsstraffen for grov pligtforsømmelse under væbnet konflikt går op til tre år.