Arbejdere søger mod blå blok

16x9

Siden sidste valg har Socialdemokraterne mistet hver tredje af partiets arbejdervælgere, og Venstre og Dansk Folkeparti tiltrækker nu flere arbejdere end det klassiske arbejderparti.

Det viser en opgørelse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for netavisen Altinget.dk på baggrund af mere end 45.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til sommerferien.

"Helle Thorning-Schmidt er efter min mening en statsminister, som udstråler en meget elitær holdning. Og det tror jeg slet ikke, at den almindelige arbejder kan identificere sig med," siger Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis afgående formand, til Altinget.dk.

Rammes af udlændingepolitikken
Politisk kommentator Erik Meier Carlsen peger på udlændingepolitikken som en væsentlig årsag til udviklingen. Dertil kommer, at Socialdemokratiet ifølge ham befinder sig i en decideret identitetskrise.

"S er i krise af mange årsager. Men en stor del kan forklares med det identitetstab, at partiet ikke længere fremstår som et rendyrket arbejderparti, som arbejderne kan identificere sig med," siger Erik Meier Carlsen.

Rundet af arbejderbevægelsen
Hos Socialdemokratiet ærgrer politisk ordfører Magnus Heunicke sig over udviklingen.

"Vi er et parti, der er rundet af arbejderbevægelsen. Derfor er det her meget vigtigt for os. Men vi må erkende, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvorfor det har været nødvendigt med alle de reformer, som vi har gennemført det seneste år," siger han.

I maj viste en meningsmåling, som Megafon foretog for TV 2 Nyhederne og Politiken, at kun 16,9 procent af danskerne ville stemme på partiet, hvis der var valg i nu. Det var et historisk lavpunkt for partiet.