Graver i skrald fra gammel fyrste

VIDEO: Man mener, at der var tale om en magtfuld fyrste, der blev begravet for knap 2000 år siden

Danske arkæologer er i disse dage i gang med et omfattende udgravningsarbejde i landsbyen Dannemare på Lolland.

De udgraver et område ved en tidligere fyrsteboplads - man mener, at der er tale om 'Hoby-fyrstens' residens - han er begravet cirka 300 meter fra stedet.

Og der skulle være tale om en meget magtfuld person, der blev begravet i første halvdel af det 1. århundrede - som cirka 30-årig.

Og nu - knap 2000 år senere - roder arkæologerne altså i hans skrald.

"Det, vi står på, er kulturlag - som vi kalder det - det vil sige i virkeligheden er det affald; hvad de har smidt ud fra deres huse," siger udgravningsleder Susanne Klingenberg til TV 2 News.

Knogler og keramik
Hun tilføjer, at det, man mener, var fyrstens bolig, blev udgravet sidste år - og nu er tiden altså kommet til området ved siden af.

"Der ligger masser af knogler og keramik - og det fortæller selvfølgelig, når vi får det analyseret, noget om den aktivitet, der er sket. Hvad er det for et husdyrhold, de har haft? Hvad har de spist? Hvordan har de behandlet deres knogler?"

"Det, der er interessant for os, det er selvfølgelig at se, er den her struktur, vi ser på sådan en type boplads som det her, er den anderledes, end det vi kender fra andre?"

Man mener, at fyrsten har haft direkte kontakt til højtstående personer i det romerske samfund - der er nemlig fundet sølvbægre - hvorpå der er indridset et romersk navn - i hans grav.

Og de nuværende udgravninger kan muligvis afsløre, om der var noget specielt ved den danske fyrstes boplads.

"Forhåbentligt kan det være en brik i det billede, vi gerne vil tegne om samfundet på det her tidspunkt," siger Susanne Klingenberg.

Interesserede kan besøge stedet mellem klokken 15 og 18 i dag - her vil der være arkæologer, som graver og viser rundt på pladsen.