Ansatte efter lønnedgang: "Alternativet er værre"

Gå ned i løn og behold dit job ­ det er virkeligheden på flere danske arbejdspladser i krisetider.

I april i år gik medarbejderne på Stryhns på Langeland 10 procent ned i løn. Måneden efter gjorde de ansatte i SAS det samme.

Og nu er turen kommet til detailbranchen.

Krise i detailhandlen
Samme dag som nye tal viser, at arbejdsløsheden i Danmark nu er oppe på 164.200 personer, går de ansatte i Inspiration nu ned i løn. Ganske enkelt for at bevare deres job.

Lønnedgangen rammer denne gang 400 ansatte i 40 af Inspirations butikker, og planen føres igennem for at undgå fyringer:

"Dybest set gør vi det for at bevare flest mulige arbejdspladser. Det er en beslutning, som vi traf tilbage i januar efter en model, hvor ledelsen procentuelt går mest ned i løn, og den menige sælger går mindst ned," siger Peter Zinck, som er kædechef i Inspiration.

Medarbejderne har accepteret lønnedgangen uden protester - måske fordi alternativet er værre:

"Min største frygt er, hvis vi skal skære ned i bemandingen og fyre en medarbejder her i butikken," siger butiksleder Klaus Schulz, som har stået for udsalget i Inspiration i Aabenraa i 15 år, og er en af dem, der nu må gå ned i løn.

"Jeg tænkte, at det var noget lort, fordi jeg selvfølgelig bliver ramt af det," tilføjer butikschefen.

En stakket frist
HK, landets næststørste fagforbund, advarer dog kraftigt imod modellen.

"Det er en stakket frist. Vi har desværre erfaring for, at det ikke har hjulpet virksomhederne. Det ender desværre alligevel som oftest i, at de pågældende virksomheder ikke klarer sig, og så bliver man alligevel fyret," siger Marianne Becker Andersen, som er sekretariatsleder i HK Handel.

"Jeg kan godt være bekymret for, at det smitter til andre arbejdsgivere, som bliver inspireret af det her," tilføjer hun.

Detailhandelen har det generelt svært i Danmark, og omsætningen er gået ned med 15 pct. Siden 2008.

Ifølge Inspiration er der efter den aktuelle lønnedgang ikke planer om yderligere lønnedgang for de ansatte.