Mor glemt på sygehus- uden mad i fem dage

16x9

Sygehuset i Thisted glemte at sende henvisning til Aalborg sygehus, som alligevel ikke svarede

I en seng på Thisted Sygehus ligger en 30-årig kvinde nu på 5. døgn uden mad.

Hanne Skaarup fra Hurup har fået konstateret galdesten og skal opereres, men Thisted Sygehus må ikke operere hende, da det er centraliseret og i fredags skulle sygehuset derfor have sendt en fax med henvisning til Aalborg sygehus.

Men faxen blev aldrig sendt og derfor ligger Hanne Skaarup, som er mor til to små drenge, nu på 5. døgn med smerter og uden mad, fordi hun ikke kan holde det i kroppen.

Føler sig som en konservesdåse
"Jeg har prøvet at spise, men så får jeg så mange smerter, at jeg skal have morfin og så kaster jeg op," siger Hanne Skaarup, som derfor har ligget med væskedrop i flere dage."

"Det er forkasteligt, at man bare kan få lov at ligge, medmindre man er virkelig syg eller nærmest døende. Det er et bevis på, at henvisningssystemet ikke fungerer optimalt. Så føler man sig lidt som en konservesdåse."

Hanne Skaarup har tidligere fået konstateret galdesten. Torsdag i sidste uge fik hun det skidt og gik til lægen, som fredag lod hende indlægge på Thisted Sygehus, hvor en undersøgelse viste, at galdestenen havde sat sig fast i de dybe galdegange.

Det betød, at Hanne Skaarup skulle have en operation, hvor stenen skulle fjernes fra galdegangen, hvorefter galdeblæren skulle fjernes.

Fax blev aldrig sendt
Thisted Sygehus må ikke operere hende, da disse operationer er centraliseret, og man kontaktede derfor Aalborg Sygehus, som i stedet kunne foretage operationen.

Men Aalborg sygehus forlangte en fax med henvisningen, for at de ville gøre noget ved sagen og selvom Thisted sygehus skrev henvisningen i fredags, blev den ved en fejl ikke faxet til Aalborg. Dette fandt personalet på Thisted Sygehus først ud af mandag, hvorefter faxen blev sendt.

Siden modtog Thisted Sygehus en kvittering fra Aalborg Sygehus om, at man havde modtaget faxen. Men da Aalborg Sygehus tirsdag morgen fortsat ikke var vendt tilbage med en konkret reaktion på henvendelsen, ringede personaet til Aalborg Sygehus.

Her fik man at vide, at kirurgen havde for travlt til at operere Hanne Skaarup.

I stedet ringede personalet på Thisted Sygehus til Viborg Sygehus, hvor man ikke bad om en fax, men blot via en mundlig aftale sikrede Hanne Skaarup en plads.

Hun vil blive flyttet dertil onsdag morgen. Her vil hun højst sandsynligt få foretaget sin galdestensoperation, hvis hendes tilstand fortsat er den samme.

De bestemmer min skæbne
"Det er jo menneskeligt at fejle, men så hjælper det ikke noget, at de sender faxen mandag, hvis de alligevel ikke svarer i Aalborg," siger Hanne Skaarup, som til dagligt arbejder i en bank.

"Det er dem i Aalborg, som skal bestemme min skæbne hernede. Men de kan kun se tal, men de kan ikke se på mig hvor lang tid, jeg har ligget her."

"Menneskeligheden er røget fløjten. Det kunne være fedt, hvis politikerne selv kom ud i udkants Danmark og oplevede det," siger Hanne Skaarup, som savner sine to små drenge på seks måneder og to et halvt år.

Læge beklager
Cheflæge på Thisted Sygehus Hans Ole Holdgaard beklager hændelsen:

"Jeg beklager meget og jeg ville selvfølgelig helst være foruden denne sag. Det er uhensigtsmæssigt, at henvisningen ikke blev sendt. Og det beklager vi selvfølgelig meget, ikke mindst overfor Hanne."

"På den anden side ved vi jo så ikke, om Hanne havde fået plads på Aalborg Sygehus i løbet af weekenden, selv hvis vi havde fået sendt faxen fredag," siger Hans Ole Holdgaard, som ikke er bekendt med andre lignende tilfælde på Thisted Sygehus. Ifølge ham, er Hanne Skaarups tilfælde også det eneste, som har skabt problemer i ferieperioden.

"Men der er ingen tvivl om, at Hanne har haft det rigtigt skidt. Hun har haft kvalme, opkast og hudkløe, men det har ikke været livstruende. Hun har haft mange gener og det er irriterende- også for os, som kunne have sendt faxen i fredags. Vi kan så glæde os over, at Viborg sygehus har plads til hende."

Tilbage i sygesengen glæder Hanne sig over udsigten til at komme på Viborg Sygehus:

"Det er fantastisk, at man med et opkaldt til et hospital, kan komme til. Hvis jeg bliver syg igen, vil jeg henvises til Viborg.Jeg glæder mig ikke til selve operationen, men til at den er overstået og jeg kan spise og komme hjem til mine drenge."