Nasa: Indlandsisen smelter med rekordfart

Indlandsisen på Grønland er de seneste dage smeltet i rekordfart.

Det afslører nye billeder fra den amerikanske rumfartsorganisation Nasas satellitter.

Hidtil uset omfang
Ifølge Nasas forskere er der tale om "en hidtil uset" og pludselig afsmeltning af et større område i et omfang, der ikke er set i tre årtier.

Isen smelter med rekordfart, og processen finder endda sted ved Grønlands koldeste og højeste steder.

Det samlede område, hvor optøningen finder sted, er vokset fra 40 procent til over 97 procent på blot fire dage fra den 8. juli.

Selvom store dele af indlandsisen normalt smelter i løbet af sommeren, er der alligevel tale om et "ekstraordinært" fænomen, lyder meldingen fra Nasa.

Vigtigt signal
I de sidste tre årtier har optøningsområdet nemlig maksimalt dækket 55 procent af iskappen.

"Når vi konstaterer afsmeltning i områder, hvor vi ikke har set det før, så får det én til at tænke: Hvad sker der her?," siger Waleed Abdalati, chefforsker hos Nasa, i en pressemeddelelse.

"Det er et vigtigt signal, og vi forsøger at granske meningen med det i de kommende år," tilføjer han.

Forskerne forsøger blandt andet at fastslå, om afsmeltningen skyldes naturlige forhold, eller om processen også speedes op af menneskeskabt opvarmning.

Grønlands iskappe blev dannet for over 2 millioner år siden og er verdens næststørste iskappe, kun overgået af Antarktis'.

40 gange Danmarks areal
Indlandsisen dækker ca. 80 procent af Grønlands areal svarende til 40 gange Danmarks areal.

Nyheden om den massive afsmeltning kommer blot få dage efter andre opsigtsvækkende Nasa­billeder, hvor et isbjerg - to gange større end Manhattan - brækkede af en grønlandsk gletsjer.