EL: Revolutionen kommer inden 20 år

Fremtrædende medlemmer i partiet mener, at en revolution er nært forestående

Fremtrædende medlemmer i regeringens støtteparti mener tilsyneladende, at en revolution er nært forestående.

Dem kan med ét ryk blive virkelighed i Danmark inden 20 år, lyder meldingen.

Omstyrtningen vil betyde, at staten overtager hovedparten af bankerne, at fondsbørsen lukker, at ansatte overtager virksomhederne - og at militæret nedlægges.

Sådan lyder det i hvert fald fra Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, og flere centrale medlemmer af Enhedslisten, skriver Berlingske søndag.

"Jeg tror, at revolutionen vil komme i ét ryk, og jeg tror, at den kan komme inden 20 år," siger Per Clausen til avisen.

Det seneste år har partiets ledelse ellers lagt vægt på, at partiprogrammets omtale af en socialistisk revolution var "støvet" og trængte til at blive gennemskrevet. Men Enhedslisten vil fortsat omstyrte Danmark.

Markante holdninger i hovedbestyrelse
Heller ikke fungerende politisk ordfører, Pernille Skipper, er bange for at tale om en "revolution" i Danmark, og de opsigtsvækkende udtalelser bakkes op af flere centrale figurer i partietes indflydelsesrige hovedbestyrelse:

"Jeg tror på en revolution og en samfundsomvæltning. Får Enhedslisten 90 mandater, og kan vi gennemføre det via lovgivning, har vi ikke noget dansk militær eller politi. Der vil heller ikke være nogle, der tjener penge på andre. Den private ejendomsret over produktionsmidlerne er ophævet. Men selvfølgelig må man godt eje en tandbørste. Virksomhederne er offentlige eller under medarbejderkontrol. Det vil også give god mening at lukke børsen, for aktier er et misfoster, man kan tjene penge på. Der er måske en enkelt andelsparekasse tilbage, men som udgangspunkt bør vi nationalisere bankerne," siger Katrine Toft Mikkelsen, der er hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten.

Hun mener, at to af de største forhindringer for revolutionen er det danske militær og medierne, som ifølge hende vil forsøge at tilbagerulle en gennemført revolution.