90-årige Anker: Resten ordner vi i morgen

Benene lystrer ikke, men Anker Jørgensen taler fortsat gerne om politik

Benene går ikke helt så hurtigt længere, men han taler fortsat gerne om politik.

Danmarks tidligere statsminister og formand for Socialdemokraterne Anker Jørgensen fejrede fredag sin 90 års fødselsdag i højt humør.

På plejecenter Langgadehus i Valby vest for København modtog han veloplagt sine mange gæster, som blandt andet inkluderede partifæller som Folketingets formand Mogens Løkketoft, S­ordfører Henrik Sass Larsen, Københavns Overborgmester Frank Jensen og tidligere Aarhus­borgmester og indenrigsminister Thorkild Simonsen.

Glad fødselar
Og receptionens midtpunkt var tilsyneladende beæret over det flotte fremmøde:

"Jeg håber, at det er udtryk for, at man har været med i noget, der er godt - noget medmenneskeligt godt," forklarede fødselaren, som også havde overskud til at forholde sig til det socialdemokratiske projekt:

"Samlet har vi været med til at præge hele udviklingen. Men der er stadig meget, der mangler, og det ordner vi i morgen."

Anker Jørgensen, som afsluttede sin skolegang efter 7. klasse og herefter arbejdede som arbejdsdreng og lagerarbejder, blev første gang statsminister i 1972, da den daværende statsminister Jens Otto Krag stoppede sin politiske karriere dagen efter folkeafstemningen om EF.

Han dannede siden fire regeringer i perioden 1975­1982 og bedste valgresultat blev opnået i 1979, da Socialdemokraterne fik 38,3 procent af stemmerne.

I 1982 måtte han overgive magten til den konservative Poul Schlüter, og efter to valgnederlag i 1984 og 87 overlod han partiets formandspost til Svend Auken.