Russisk dødstal stiger stadig

Oversvømmelserne, der i går ramte det sydvestlige Rusland, ser ud til at være langt værre end først antaget. Det officielle dødstal er nu oppe på 155 omkomne, hvor det klokken 10 i formiddag lød på 144. Og det ventes at stige i løbet af de kommende dage, idet de russiske myndigheder - ifølge BBC - er meget langt fra at have det fulde overblik over omfanget.

Indtil videre taler de russiske medier om de værste oversvømmelser, som lan­det har oplevet i 70 år, men myndighe­derne er sparsomme med oplysninger om det egentlige omfang af katastrofen.

Især byen Krymsk ved sortehavets kyst er hårdt ramt.

Dødstal kan være langt højere end 150
Ifølge internationale observatører kan det endelige dødstal vise sig at være endog langt højere, end de 155 der indtil videre står til troende.

Præsident Vladimir Putin viste i går eftermiddags, at han forstår situationens alvor, idet han fløj hen over katastrofeområdet med en helikopter for selv at besigtige de enorme ødelæggelser.

Og i dag har Putin så annonceret, at der vil blive i værksat en undersøgelse, der skal klarlægger, om katastrofen kunne have været undgået - eller i de mindste begrænset, hvis alle parter i apparatet havde gjort deres arbejde ordentligt.

"Undersøgelseskommissionen skal klarlægge, hvad myndighederne i regionen har foretaget sig. Om der blev advaret, og om advarslerne kom tidligt nok. Vi vil vide alt om, hvem der handlede hvornår og hvordan," siger Vladimir Putin til det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Sluserne til vandreservoir åbnet
Ifølge BBC spekulerer de russiske medier primært i to ting:

For det første åbnede "nogen" for sluserne til et kæmpestort vandreservoir i området, og den kunstige sø - der netop er lavet til at opsamle regnvand - forværrede givetvist situationen, da den pludselig lod vandet løbe ud.

Om det er denne hændelse, der har været udslagsgivende for det, som lokale øjenvidner beskriver som, "at der pludselig kom en tsunamilignende flodbølge," eller om det alene er de 28 centimeter regnvand, der fik alle vandløb og floder til at gå over deres breder, er endnu ikke afklaret.

Blev ikke advaret af myndighederne
Det andet, der får de russiske medier - og tilsyneladende også myndigheder - til at rynke brynene er, at beboerne i de mest udsatte områder - ifølge dem selv - ikke blev advaret.

"Vandet kom klokken to om natten. Folk løb ud på gaderne i undertøj og lagde tæpper om børnene. Ingen havde tid til at nå at redde noget som helst fra deres hjem," fortæller Anna Kovalevskaya til BBC.

Stor mangel på rent vand
Situationen i området er nu, at mindst 13.000 mennesker er hjemløse som følge af katastrofen. Heraf menes cirka halvdelen at være børn.

Der er ingen elektricitet i området, og der er stor mangel på rent drikkevand. Folk sidder i tusindvis på hustage og i træer og venter på, at vandet skal trække sig tilbage, eller at de bliver evakueret.